Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Americký koncern Baker Hughes vykázal za 2. kvartál stratu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Upravený čistý zisk bez mimoriadnych položiek však vzrástol na 114 miliónov USD alebo 11 centov na akciu z vlaňajších 83 miliónov USD alebo 10 centov na akciu.

Houston 20. júla (TASR) - Americký koncern Baker Hughes, jeden z najväčších poskytovateľov služieb v ropnom priemysle, vykázal za 2. kvartál 2022 stratu a oveľa väčšiu ako pred rokom. Prispel k tomu poplatok vo výške 365 miliónov USD v súvislosti s pozastavením ruských operácií. A tiež rast cien v dodávateľskom reťazci. To utlmilo výhody súčasných vyšších cien ropy.

Koncern Baker Hughes v stredu vykázal za tri mesiace do konca júna čistú stratu 839 miliónov USD (818,94 milióna eur) alebo 84 centov po strate 68 miliónov USD alebo 8 centov na akciu pred rokom.

Upravený čistý zisk bez mimoriadnych položiek však vzrástol na 114 miliónov USD alebo 11 centov na akciu z vlaňajších 83 miliónov USD alebo 10 centov na akciu. Analytici však očakávali zisk 22 centov na akciu.

Tržby Baker Hughes v 2. štvrťroku klesli na 5,05 miliardy USD z 5,14 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

"Naše výsledky za 2. štvrťrok boli zmiešané, pretože každá divízia zápasila s rôznymi problémami, od nedostatku komponentov a inflácie v dodávateľskom reťazci až po zastavenie našich ruských operácií," uviedol vo vyhlásení Lorenzo Simonelli, riaditeľ Baker Hughes.

Spoločnosti poskytujúce služby na ropných poliach zápasia s vyššími cenami vrtného materiálu, frakovania piesku, s nedostatkom pracovnej sily a inými inflačnými tlakmi.

(1 EUR = 1,0245 USD)