Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Americký koncern Meta musí predať Giphy

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Americký koncern sa proti rozhodnutiu britského regulačného úradu odvolal, ale súd odvolanie v lete zamietol.

Londýn 18. októbra (TASR) - Britský protimonopolný úrad vo svojom konečnom rozhodnutí nariadil americkému koncernu Meta, aby predal platformu na tvorbu a zdieľanie animovaných obrázkov Giphy. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a CNBC.

Podľa Competition and Markets Authority (CMA) existuje nebezpečenstvo, že akvizícia by obmedzila inovácie na reklamnom trhu a narušila hospodársku súťaž medzi online platformami. Pre konkurentov Facebooku, ktorý patrí koncernu Meta, by sa napríklad mohlo skomplikovať vkladanie animovaných obrázkov. Facebook by totiž mohol od zákazníkov Giphy, ako sú TikTok, Twitter alebo Snapchat, požadovať zdieľanie väčšieho objemu údajov o zákazníkoch.

Americký koncern sa proti rozhodnutiu britského regulačného úradu odvolal, ale súd odvolanie v lete zamietol. Meta v utorok uviedla, že prijíma rozhodnutie CAM a firmu Giphy, ktorú získala v roku 2020, predá. "Sme sklamaní z rozhodnutia CAM, ale akceptujeme ho ako konečné v tejto záležitosti," uviedol hovorca Meta.

Meta, vtedy ešte Facebook, ohlásil prevzatie Giphy za 400 miliónov dolárov (411 miliónov eur) pred 17 mesiacmi. Akvizícia nepatrila ani zďaleka medzi najväčšie nákupy Facebooku, ktorý získal Instagram za 1 miliardu USD a WhatsApp za 19 miliárd USD.

(1 EUR = 0,9739 USD)