Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Americký Senát potvrdil šéfa Fedu J. Powella na druhé funkčné obdobie

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jerome Powell, ktorého prezident Joe Biden renominoval na post šéfa Fedu koncom novembra minulého roka, získal vo štvrtok (12. 5.) v Senáte podporu obidvoch politických táborov.

Washington 13. mája (TASR) - Americký Senát potvrdil Jeroma Powella ako prezidenta Federálneho rezervného systému (Fed) na druhé funkčné obdobie. Powell tak bude stáť na čele americkej centrálnej banky ďalšie štyri roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Jerome Powell, ktorého prezident Joe Biden renominoval na post šéfa Fedu koncom novembra minulého roka, získal vo štvrtok (12. 5.) v Senáte podporu obidvoch politických táborov. Senátorov presvedčilo najmä úsilie centrálnej banky bojovať s infláciou, ktorá je najvyššia za posledných 40 rokov. Za zotrvanie Powella na čele centrálnej banky hlasovalo 80 senátorov, proti bolo iba 19.

Väčšina zo senátorov, ktorí sa vyslovili proti pokračovaniu Powella, boli republikáni, avšak zopár nesúhlasných hlasov prišlo aj z tábora demokratov. Napriek tomu finálne hlasovanie predstavuje výraznú podporu Powellovmu riešeniu krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu a krátkej, avšak hlbokej recesie z roku 2020. Zároveň tak získal mandát na pokračovanie pravdepodobne najprudšieho zvyšovania úrokových sadzieb od začiatku 80. rokov minulého storočia, keď na čele Fedu stál Paul Volcker.

Americká centrálna banka začala so zvyšovaním kľúčovej úrokovej sadzby v marci a minulý týždeň ju zvýšila opäť. Tentoraz o 50 bázických bodov, čo znamená najprudšie zvýšenie hlavnej úrokovej sadzby za posledných 22 rokov. Navyše, na následnej tlačovej konferencii Powell naznačil, že na ďalších zasadnutiach Fedu je možné očakávať opätovné zvýšenia úrokových sadzieb v tomto rozsahu.