Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Americký súkromný sektor stratil v apríli 20,236 milióna miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia predpovedali, že súkromní zamestnávatelia zrušia v apríli 20,05 milióna pracovných miest.

Washington 6. mája (TASR) - Americkí súkromní zamestnávatelia prepustili v apríli rekordných 20,236 milióna ľudí v rámci povinného zatvárania firiem pre pandémiu nového koronavírusu. To je nový rekord, ktorý ukazuje, že súčasná kríza pracovného trhu v USA je najhoršia za takmer celé storočie. Informoval o tom v stredu inštitút ADP, ktorý spracováva údaje za súkromný sektor.

Ekonómovia predpovedali, že súkromní zamestnávatelia zrušia v apríli 20,05 milióna pracovných miest.

Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný vo februári 2009, uprostred finančnej a hospodárskej krízy. V súkromnom sektore prišlo vtedy o prácu 834.665 ľudí.

Aprílové údaje ADP ukázali, že strata pracovných miest sa nevyhla žiadnej časti najväčšej ekonomiky sveta.

Sektor voľného času a pohostinstva tak minulý mesiac prepustil 8,6 milióna ľudí a obchod, doprava a verejné služby 3,4 milióna ľudí. Stavebné firmy zrušili takmer 2,5 milióna pracovných miest a výrobcovia prepustili zhruba 1,7 milióna zamestnancov.

ADP zároveň výrazne revidoval údaje za marec, keď súkromní zamestnávatelia po spresnení zrušili 149.000 pracovných miest namiesto pôvodne odhadovaných 27.000. Úbytok pracovných miest v marci bol pritom prvý od septembra 2017.

„Straty pracovných miest v tomto (aprílovom) rozsahu sú bezprecedentné,“ uviedol Ahu Yildirmaz, vedúci výskumu v ADP. Dodal, že súkromný sektor prišiel len v apríli o dvojnásobne viac pracovných miest ako počas tzv. veľkej recesie.

Aprílové údaje však pravdepodobne v plnej miere neodrážajú skutočný rozsah škôd, keďže ADP pri výpočtoch použil údaje za týždeň od 12. apríla. Podobnú metodiku používa aj ministerstvo práce.

Za uplynulých šesť týždňov pritom požiadalo o podporu v nezamestnanosti viac ako 30 miliónov Američanov.