Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Americký výrobca pneumatík Goodyear sa dostal opäť k zisku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V prípade zisku upraveného o jednorazové položky dosiahla spoločnosť Goodyear zisk na akciu na úrovni 0,72 USD oproti 0,10 USD/akcia pred rokom.

Akron 5. novembra (TASR) - Americký výrobca pneumatík Goodyear Tire & Rubber oznámil za 3. štvrťrok návrat k zisku, k čomu prispel vysoký rast tržieb. Výsledky v tržbách, ako aj v rámci upraveného zisku, zároveň prekonali očakávania trhov.

Spoločnosť oznámila, že za 3. kvartál tohto roka dosiahla čistý zisk na úrovni 132 miliónov USD (114,10 milióna eur), čo na akciu predstavuje 0,46 USD. V rovnakom období minulého roka vykázala stratu 2 milióny USD, alebo 0,01 USD.

V prípade zisku upraveného o jednorazové položky dosiahla spoločnosť Goodyear zisk na akciu na úrovni 0,72 USD oproti 0,10 USD/akcia pred rokom. Vysoko tak prekonala očakávania analytikov, ktorých oslovila agentúra Reuters. Tí odhadovali rast upraveného zisku na akciu na v priemere 0,29 USD.

Výsledky podporil vysoký rast tržieb. Dosiahli 4,9 miliardy USD, čo medziročne znamená zvýšenie o 42 %. Pod prudký rast sa veľkou mierou podpísala akvizícia firmy Cooper Tire & Rubber, ktorá je silná v segmente ľahkých pickupov a SUV. Okrem toho však tržby podporil rast objemu predaja či lepší cenový mix.

Aj v prípade tržieb spoločnosť prekonala očakávania trhov, keď analytici počítali s rastom tržieb na 4,75 miliardy USD. Bez započítania akvizície Cooper Tire & Rubber rast tržieb dosiahol 16 %.

(1 EUR = 1,1569 USD)