Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analytici: Aj naďalej by mal byť zahraničný obchod v pluse

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Export bude silne závislý od celosvetového a najmä európskeho vývoja ekonomiky.

Bratislava 9. júna (TASR) – Bilancia zahraničného obchodu Slovenska by mala po aprílovom prebytku 293 miliónov eur zostať plusová aj v nasledujúcich mesiacoch, i keď sa bude postupne znižovať. Export bude silne závislý od celosvetového a najmä európskeho vývoja ekonomiky. Aktuálne čísla zaistil solídny medziročný rast exportov v automobilovom priemysle a pokles cien aj dovozu minerálnych palív, mazív a príbuzných materiálov, zhodli sa viacerí analytici.

"Do nasledujúcich mesiacov očakávame prejavujúci sa vplyv oslabujúcej globálnej aktivity, čo nám bude tlmiť aj exportnú výkonnosť. Výraznejšie a trvalejšie oživenie exportu bude závisieť od oživenia ekonomickej aktivity na hlavných exportných trhoch, najmä teda tom európskom, čo by mohlo nastať v závere tohto roka, alebo v roku 2024," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák priblížil, že dynamika medziročného rastu vývozov sa v apríli oproti marcu spomalila z 15,3 % na 7,4 %. Významné spomalenie je podľa analytika ovplyvnené aj ústupom inflácie exportérov. K poklesu celkových dovozov opäť prispeli aj dovozy palív a mazív. Tie boli medziročne nižšie takmer o polovicu.

I v nasledujúcich mesiacoch by bilancia zahraničného obchodu mala podľa Koršňáka ostať v prebytku. "K zlepšeniu bilancie by mohla prispievať nižšia domáca spotreba, slabnúca investičná aktivita, či postupné oživenie domáceho exportného priemyslu," dodal.

Výsledky slovenského exportu mohli byť podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša v apríli ešte lepšie, keby ho nebrzdil o niečo slabší výsledok niektorých exportne orientovaných odvetví priemyslu ako napríklad spracovanie kovov alebo gumárstvo. K poklesu cien energií na strane importu podľa neho dopomohlo aj spoločné úsilie EÚ čo najrýchlejšie dobudovať energetickú infraštruktúru, ako napríklad LNG prístavy alebo potrubné prepojenia.