Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Analytici: Domácnosti v obchodoch pred Vianocami nešetrili

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Výsledky tržieb v maloobchode poskytujú podľa Horňáka náznaky aj o výkone slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2022.

Bratislava 6. februára (TASR) - Maloobchodné tržby v decembri minulého roka nadviazali na novembrové zotavenie a pokračovali v ďalšom raste. Ukázalo sa, že ani rekordne vysoká inflácia neodradila slovenské domácnosti od vianočných nákupov. "Naopak, tie si dopriali relatívne štedré Vianoce i na úkor svojich úspor," zhodnotil aktuálne štatistiky analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

V poslednom mesiaci vlaňajška maloobchodné tržby podľa zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR medziročne rástli v stálych cenách o 2,7 %, oproti predchádzajúcemu mesiacu došlo k ich zvýšeniu o 1,4 %. Celoročný rast bol na úrovni 4,3 %.

"Maloobchodné tržby a nákupy spotrebiteľov tak vykazovali veľmi slušné čísla aj v prostredí vysokej inflácie a náročných makroekonomických podmienok. A hoci spotrebiteľská dôvera dosahuje veľmi negatívne hodnoty, spotrebiteľské správanie bolo ovplyvnené iba do určitej miery, keďže sme zaznamenali solídny rast maloobchodných tržieb aj v úhrne za celý rok 2022," zdôraznil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Zároveň však upozornil, že medziročné porovnanie je stále ovplyvnené pandémiou a reštrikciami prijatými v roku 2021, ktoré mali vplyv na porovnávaciu bázu. Aj z toho dôvodu niektoré zložky maloobchodu, ako napríklad drogérie či predajne obuvi a textilu, ale aj služieb (najmä ubytovanie) dosahujú vysoké medziročné nárasty.

Koršňák vyzdvihol, že po novembrovom poklese sa opätovne zotavili tržby slovenských hotelov. "Ani vysoká inflácia tak, zdá sa, neubrala z po pandémií obnoveného záujmu, predpokladáme skôr stredne a vyššie príjmových domácnosti o zimné dovolenky. Naopak, vysoké ceny naďalej vyháňajú klientov z reštaurácií, predpokladáme najmä "menučkových" reštaurácií," priblížil analytik.

Upozornil, že spotreba bude v nasledujúcich mesiacoch narážať na svoje limity, plynúce najmä z rekordne vysokej inflácie. "Po vyčerpaní finančných vankúšov nižšej strednej a nízkopríjmovej skupiny domácnosti a odznení vianočného efektu, kedy je vyššia motivácia siahnuť na úspory, očakávame ďalšie utlmovanie spotreby domácnosti na Slovensku," avizoval Koršňák.

Výsledky tržieb v maloobchode poskytujú podľa Horňáka náznaky aj o výkone slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2022. Spotreba domácností by napokon mohla zohrať pozitívnu úlohu. "Aj v prostredí zvýšenej inflácie a prevládajúcej neistoty tak výdavky domácností zdá sa ostávajú vysoké. V dátach za štvrtý kvartál preto môžeme vidieť stagnáciu či ďalší mierny pokles miery úspor a svižný nárast nominálnych miezd," doplnil analytik.