Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analytici: Ekonomiku SR v 1. štvrťroku potiahla nahor domáca spotreba

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj podľa Mateja Horňáka, analytika Slovenskej sporiteľne, ekonomika bola v 1. štvrťroku 2022 ťahaná domácim dopytom, najvýraznejšie spotrebou domácností a investíciami.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ekonomiku SR v úvode roka potiahla nahor domáca spotreba. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, v komentári k dátam o hrubom domácom produkte (HDP) za 1. štvrťrok 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Ekonomiku v úvode roka jednoznačne potiahla nahor domáca spotreba. Tej dominovala predovšetkým spotreba domácností, ktorá sa medziročne zvýšila až o 9,1 %. Silný medziročný rast spotreby podporil aj priaznivý bázicky efekt," priblížil.

Už menej sa podľa neho darilo druhej zložke domácej spotreby – spotrebe vlády. Upozornil, že na rozdiel od domáceho dopytu, zahraničný dopyt k rastu ekonomiky neprispieval.

"Riziká pre ďalšie štvrťroky sú totiž vychýlené výrazne smerom nadol a súvisia najmä s negatívnymi dopadmi vojny na Ukrajine, a to či už priamymi, tak aj nepriamymi. Vojna na Ukrajine opäť zvýraznila problémy úzkych hrdiel. Nedostatok čipov by ale mal narúšať zotavenie priemyslu počas väčšiny roka," myslí si Koršňák.

Vysoká inflácia by podľa neho v nasledujúcich štvrťrokoch mala čoraz viac nahlodávať aj spotrebu domácností. "Vyššia inflácia sa na príjmoch domácností prejaví až s oneskorením. Reálne príjmy časti domácností, teda v najbližších štvrťrokoch najskôr klesnú (čo ukázal už i prvý štvrťrok)," dodal Koršňák. Ekonomiku by najmä smerom k záveru roka mali podľa neho čoraz viac podporovať verejné investície.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Aj podľa Mateja Horňáka, analytika Slovenskej sporiteľne, ekonomika bola v 1. štvrťroku 2022 ťahaná domácim dopytom, najvýraznejšie spotrebou domácností a investíciami.

"V súčasnosti predpokladáme, že rast slovenskej ekonomiky v tomto roku dosiahne 2 % s podobnou štruktúrou, akú sme mohli pozorovať v 1. štvrťroku, a teda pozitívnym príspevkom zo strany domáceho dopytu a negatívnym príspevkom zahraničného obchodu. Celkový dopad bude závislý od ďalšieho vývoja konfliktu, či nájdenia alternatívnych dodávateľských sietí pre slovenský priemysel, ale aj štát ako taký (najmä energetických komodít). Posledné mesačné dáta však ukazujú výrazný optimizmus slovenských priemyselníkov, na potvrdenie tohto optimizmu dátami si však musíme ešte chvíľu počkať," doplnil Horňák.

ŠÚ SR informoval, že HDP sa v 1. štvrťroku 2022 medziročne zvýšil o 3,1 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Výkonnosť slovenskej ekonomiky si v 1. štvrťroku udržala kladné hodnoty, ktoré boli vyššie ako v predošlých dvoch štvrťrokoch.