Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Analytici Goldman Sachs už neočakávajú pokles ekonomiky eurozóny

Na archívnej snímke z 16. októbra 2014 obrazovka vedľa nápis Goldman Sachs na newyorskej burze. Foto: TASR/AP

Ekonómovia Goldman Sachs najnovšie odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v tomto roku vzrastie o 0,6 %.

New York/Brusel 10. januára (TASR) - Ekonómovia z banky Goldman Sachs už nepredpovedajú eurozóne pokles ekonomiky v tomto roku. Na konci minulého roka 2022 sa totiž ukázalo, že jej hospodárstvo je odolnejšie, ceny zemného plynu prudko klesli a Čína upustila od blokád spojených s ochorením COVID-19 skôr, ako sa čakalo. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Ekonómovia Goldman Sachs najnovšie odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v tomto roku vzrastie o 0,6 %. V predchádzajúcej prognóze ešte počítali s jeho poklesom o 0,1 %. Ekonómovia pod vedením Jariho Stehna však v správe pre klientov varujú pred slabým hospodárskym rastom euroregiónu počas zimy vzhľadom na energetickú krízu. Domnievajú sa tiež, že miera inflácie sa zníži rýchlejšie, než sa predpokladalo, na približne 3,25 % do konca roka 2023.

"Očakávame tiež spomalenie jadrovej inflácie (bez cien potravín a energií) v dôsledku ochladzovania cien tovarov, ale vidíme pokračujúci tlak na zvyšovanie inflácie v službách v dôsledku rastúcich nákladov na prácu," uviedli. "Vzhľadom na odolnejšiu aktivitu, jadrovú infláciu a ostrejšie komentáre očakávame, že Európska centrálna banka (ECB) v nadchádzajúcich mesiacoch výrazne sprísni svoju menovú politiku," dodali.

Ekonómovia Goldman Sachs zopakovali svoju predpoveď zvýšenia úrokových sadzieb ECB o 50 bázických bodov na februárovom a marcovom zasadnutí, po ktorých bude nasledovať rast o 25 bázických bodov v máji, čím sa depozitná sadzba dostane na úroveň 3,25 %.