Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Analytik: Inštitút minimálneho dôchodku je návrh v prospech 2. piliera

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Uviedol to dnes v relácii RTVS O 5 minút 12 analytik Inštitútu sporenia a investovania Ján Šebo.

Bratislava 15. marca (TASR) – Inštitút minimálneho dôchodku, ktorý pripravila súčasná vláda, je návrhom v prospech 2. dôchodkového piliera. Uviedol to dnes v relácii RTVS O 5 minút 12 analytik Inštitútu sporenia a investovania Ján Šebo v diskusii s ekonómom Ekonomickej univerzity v Bratislave Ľubošom Pavelkom a vedeckým pracovníkom Ekonomického ústavu SAV Viliamom Páleníkom k téme 2. piliera, ktorý sa oddnes do 15. júna otvoril pre vstup, respektíve výstup sporiteľa.

"Jednoznačne je to 'prodruhopilierový' návrh. Z toho dôvodu aj ľudia, ktorí chcú z druhého piliera vystúpiť, ak sú nízkopríjmoví a sporia len 10 rokov, čo môžu stratiť? Nech počkajú dva mesiace, kým zákon bude schválený a rozhodnú sa potom presnejšie a lepšie," zdôraznil Šebo. Ľudí v 2. pilieri vo veku nad 56 rokov veku je viac ako 27.000. S týmto návrhom súhlasí aj Pavelka. "Pokiaľ sa jedná o ľudí, ktorých sa týka minimálny dôchodok, je lepšie, ak v 2. pilieri zostanú. Svojím spôsobom nemajú čo stratiť a využijú tzv. efekt morálneho hazardu, teda keď dostanem z druhého piliera kombinovane s prvým pilierom viac, tak v 2. pilieri zostanem. Keď nie, tak sa vrátim do prvého piliera a nič sa nedeje. Tzv. morálny hazard je však niečo, čo by sme nechceli v spoločnosti vôbec mať," poznamenal Pavelka.

Podľa Páleníka je na škodu veci, že doteraz nevznikla štátna poisťovňa, ktorá by bola konkurenciou pre súkromné poisťovne ponúkajúce v súčasnosti nie veľmi atraktívnu anuitu z nasporených peňazí. "Je na škodu, že štát nezaložil štátnu poisťovňu, ktorá by zobrala výpočty ministerstva financií a takto vypočítané dôchodky by vyplácala. Ak si štát myslí, že z tých nasporených peňazí sa dajú vyplácať vysoké dôchodky, pričom súkromné poisťovne sľubujú nereálne nízke dôchodky, tak nech ich štátna poisťovňa vypláca," dodal Páleník.