Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Analytici neočakávajú problémy so splácaním odložených splátok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tri štvrtiny klientov, ktorí využili odklad splátok, si vybrali maximálny, 9-mesačný odklad.

Bratislava 8. januára (TASR) – Viac ako 140.000 ľudí využilo na Slovensku odklad splátok, ktorý umožnil ešte vlani na jar špeciálny zákon v čase pandémie nového koronavírusu. Bol však časovo obmedzený a v najbližších týždňoch ich tak čaká opätovný nábeh splácania. Analytici však aj napriek pandémii neočakávajú nárast klientov s problémom začať splácať.

Tri štvrtiny klientov, ktorí využili odklad splátok, si vybrali maximálny, 9-mesačný odklad. Väčšine ľudí končia odklady splátok v priebehu januára a februára, pripomína Slovenská sporiteľňa.

Analytický komentár úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska (NBS) ukazuje, že príjmy zadlžených domácností sa už v uplynulom období nezhoršovali a väčšina ich má na predkrízovej úrovni. Podľa analytikov centrálnej banky netvorí podiel domácností, ktoré nebudú schopné po skončené odkladov riadne splácať, ani jedno percento. Domácnosti pri očakávaných ťažkostiach preferujú skôr dohodu so svojou bankou než odklad splátok.

V sporiteľni majú skúsenosti s klientmi, ktorí si vybrali kratšiu dobu odkladu. Tie ukazujú, že aj keď sa im odklad skončil už v minulom roku, drvivá väčšina z nich po uplynutí odkladu svoje dlhy riadne spláca.

"Firmy sa postupne prispôsobujú novým podmienkam a hospodárstvo sa rozbieha, aj keď v prvých mesiacoch nového roka môžu byť dopady koronavírusu ešte pomerne výrazné, najmä v oblasti služieb. Očakávame však, že v tomto roku ekonomika porastie tempom 6 % s viditeľným oživením najmä od neskoršej jari. Priemerná miera nezamestnanosti by mohla dosiahnuť 7,1 %, s následným postupným poklesom, viditeľným hlavne od roku 2022. Pri obnove ekonomického rastu nám najviac môže pomôcť pripravovaný Plán obnovy, efektívna a účinná vakcinácia či adresná pomoc vlády," zhodnotil situáciu v slovenskej ekonomike analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.