Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Analytici: Počet pracujúcich cudzincov prekročil v SR hranicu 105.000

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Bolo ich tak historicky najmenej za celé obdobie sledovania tejto štatistiky.

Bratislava 21. mája (TASR) - Počet ľudí bez práce na Slovensku dosiahol v apríli hodnotu 165.770 osôb (sezónne očistené). Bolo ich tak historicky najmenej za celé obdobie sledovania tejto štatistiky. Počet pracujúcich cudzincov prekročil hranicu 105.000. Informovali o tom v utorok analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS).

Okrem domácich zdrojov siahali firmy podľa analytikov ÚMS aj po pracovníkoch zo zahraničia. Za posledný mesiac si našlo prácu viac ako 2000 cudzincov a celkovo ich počet opäť prekročil rekordnú hodnotu. "Počet voľných pracovných miest sa stabilizoval na vysokej úrovni, čo naznačuje, že dopyt po pracovnej sile ostáva naďalej vysoký," dodali analytici.

V apríli podľa nich pokračoval pokles prílevu do evidencie zo zamestnania, pričom počet umiestnení na trhu práce mierne vzrástol.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR v pondelok (20. 5.) informovalo, že hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.