Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Analytici predpovedajú, že EÚ a Británia uzavrú dohodu v novembri

Zástava EÚ (vpravo) a britská zástava vejú pred Európskym domom v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozhovory medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom o obchode a budúcich vzťahoch uviazli nateraz v slepej uličke.

Londýn/New York 15. októbra (TASR) - Analytici americkej veľkobanky Goldman Sachs vo štvrtok predpovedali, že na samite Európskej únie (EÚ) môže dôjsť k dráme okolo brexitu, ale podľa nich je pravdepodobné, že začiatkom novembra uzavrú obe strany "stenčenú" dohodu o obchode po brexite.

Ani po konečnom termíne na dohodu, ktorý britský premiér Boris Johnson stanovil na 15. októbra a Európska komisia na 31. októbra, nedôjde k zastaveniu rokovaní o brexite, uviedol v poznámke pre klientov Sven Jari Stehn, analytik spoločnosti Goldman. Dodal, že zasadnutie Európskej rady tento týždeň môže ukázať "ďalšiu dávku politickej drámy“.

Domnieva sa tiež, že v priebehu októbra bude "pretrvávať pravdepodobnosť žiadnej dohody, ale nakoniec obe strany uzavrú začiatkom novembra oklieštenú dohodu o nulových clách a nulových kvótach".

Rozhovory medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom o obchode a budúcich vzťahoch uviazli v slepej uličke. Obom stranám sa nedarí prekonať rozdielne názory na tri kľúčové otázky - rybolov, dodržiavanie pravidiel hospodárskej súťaže a mechanizmov urovnávania sporov, uviedol zdroj z EÚ, podľa ktorého na britskej strane nebadať žiadny posun.

Najvyšší predstavitelia EÚ v stredu (14.10.) večer v spoločnej výzve Johnsonovi vyhlásili, že Británia sa musí pohnúť dopredu na rozhovoroch o novom obchodnom partnerstve po brexite.

"Znovu sme sa usilovali o pokrok, ktorý sa má dosiahnuť pri rokovacom stole," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel v predvečer bruselského samitu 27 lídrov EÚ.

V novembri sa totiž neočakáva žiadny mimoriadny samit Európskej únie o brexite a obe strany potrebujú dosiahnuť aj ratifikovať dohodu o budúcich vzťahoch do konca roka.