Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Analytici: Priemysel v apríli zaostal za očakávaním

Na snímke lisovňa v závode Volkswagen Slovakia v Bratislave 14. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čiastočne tak korigovala prekvapivo silné marcové čísla.

Bratislava 9. júna (TASR) - Produkcia slovenského priemyslu v apríli tohto roka zaostala za očakávaniami, čiastočne tak korigovala prekvapivo silné marcové čísla. Ekonomickí analytici takto reagovali na aktuálne údaje, podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa priemyselná produkcia medzimesačne znížila o 1,2 % a po mesiaci sa vrátila k poklesu aj v medziročnom porovnaní o 2 %. V marci ešte rástla o vyše 2 %.

Kľúčový automobilový priemysel si síce v apríli udržal medziročne vyššiu produkciu, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však pomerne významne prepadol, upozornil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. "Potvrdzujú sa tak naše predpoklady, že pravidelne sa vracajúce úzke hrdla, či príprava výrobných liniek na produkciu nových modelov bude tento rok zvyšovať volatilitu produkcie automobilového priemyslu," zhodnotil.

Pripomenul, že čísla priemyslu v apríli opäť okresávala aj spotrebná elektronika, ktorá dlhodobo zápasí so stratou konkurencieschopnosti a pravdepodobne aj so slabnúcim európskym spotrebným dopytom, či drevospracujúci a textilný priemysel.

Výhľad pre priemysel ostáva neistý, avizoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. "Ekonomická aktivita je stále pod tlakom a hoci inflácia už postupne klesá, stále ostáva na zvýšených úrovniach a centrálne banky tak ešte s najväčšou pravdepodobnosťou úplne nedokončili svoje "domáce úlohy". Obavy o dopyt zo strany priemyselníkov stále pretrvávajú, dopad na jednotlivé priemyselné odvetvia je však rozdielny," doplnil.

Kondíciu viacerých odvetví môže podľa Koršňáka stále obmedzovať vojna na Ukrajine, rekordne vysoká inflácia, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch. "Stabilizácia energetického šoku a postupné zotavenie externého dopytu by ale predsa mali smerom k záveru roka pomáhať aj slovenskému priemyslu, ktorý by sa v druhej polovici roka mohol už stabilnejšie vyhrabať z červených čísel, aj za pomoci nízkej porovnávacej základne," dodal analytik.