Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Analytici: Slovenská priemerná mzda je po prepočte najnižšia v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Aktuálne dáta Eurostatu podľa Košča naznačujú, že vysoký podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde možno alternatívne vysvetliť aj tým, že slovenská priemerná mzda je prinízka.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Slovenskí zamestnanci si po prepočte cez paritu kúpnej sily (PKS) môžu za priemernú mzdu nakúpiť menej tovarov a služieb, ako napríklad Turci, Bulhari či Rumuni. Podľa najnovších údajov Eurostatu a po takomto prepočte je Slovensko na poslednom mieste spomedzi porovnávaných krajín. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Asociácie sociálno-ekonomických analytikov.

„Aj napriek faktu, že vyššie uvedené tvrdenie pôsobí ako hoax, je vo svojej podstate pravdivé, pretože porovnávanie nominálnych hodnôt priemerných miezd je nerelevantné, keďže v porovnávaných krajinách nie sú porovnateľné cenové hladiny,“ uviedol sociálno-ekonomický analytik Ján Košč.

Nedávna debata o minimálnej mzde priniesla argumenty popisujúce vysoký podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde ako problém a zároveň naznačovala, že slovenská minimálna mzda je privysoká. Aktuálne dáta Eurostatu podľa Košča naznačujú, že vysoký podiel minimálnej mzdy na priemernej mzde možno alternatívne vysvetliť aj tým, že slovenská priemerná mzda je prinízka.

„Naše umiestnenie v rebríčku poukazuje na fakt, že priemerný slovenský zamestnanec nakúpi za svoju mzdu najmenej tovarov a služieb spomedzi porovnávaných krajín. Menej ako tretinu toho, čo si dokáže nakúpiť priemerný Nemec, menej ako polovicu toho, ako dokážu nakúpiť priemerní Íri, Španieli a Taliani. No o viac ako tretinu nakúpia aj priemerní Slovinci, Maďari, Poliaci, Česi, ale aj Rumuni. O niečo málo viac však nakúpia aj priemerní Bulhari a Lotyši,“ dodal Košč.