Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analytici: Tržby slovenských maloobchodníkov ďalej slabnú

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že tržby v maloobchode počas júla 2022 medziročne vzrástli o 1,2 %, medzimesačne vykázali pokles o 0,7 %.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Tržby slovenských maloobchodníkov v stálych cenách ďalej slabnú. Rekordne vysoká inflácia už od jari nahlodáva spotrebiteľskú dôveru aj bežný dopyt domácností. Napriek tomu sa tržby v maloobchode stále držia nad úrovňou rovnakého obdobia predchádzajúceho roka, ako aj rovnakého obdobia posledného roka pred pandémiou (2019). Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank v komentári k júlovým tržbám maloobchodu.

Tržby v júli 2022 podľa neho klesali v oboch častiach maloobchodu – v potravinovej i v nepotravinovej časti. V nepotravinovej časti maloobchodu v júli medzimesačne "ľahko" vzrástli len tržby internetových obchodov. V potravinovom segmente v júli klesal najmä jeho väčší podsegment – obchodné reťazce.

Zdôraznil, že jedinou časťou spotreby domácností, ktorá v júli ďalej rástla, boli hotely. "Treba však poznamenať, že stále, najmä v dôsledku popandemickej normalizácie, keď dôsledky pandémie bolo najdlhšie cítiť práve pri tržbách hotelov," podčiarkol.

"Spotreba v nasledujúcich mesiacoch bude narážať na svoje limity. Narúšať ju bude zhoršený spotrebiteľský sentiment v dôsledku vojny na Ukrajine, ale predovšetkým rekordná inflácia. Po vyčerpaní finančných vankúšov nižšej strednej a nízkopríjmovej skupiny domácností očakávame aj postupné utlmovanie spotreby domácnosti na Slovensku. Protiinflačné opatrenia vlády budú tento rok výpadky reálnych príjmov domácností tlmiť pravdepodobne len čiastočne," dodal Koršňák.

"Aj napriek rastúcej inflácii, omikronovej vlne a vojnovému konfliktu na Ukrajine dokázala práve vyššia spotreba slovenských domácností potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine počas 1. polroka 2022. Odhadujeme, že obdobná situácia nastala aj počas prázdninových mesiacov júl a august. Hoci rast platov nestačil na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia už doliehala na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využívali dosiaľ na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení, ide o efekt tzv. odloženej spotreby," doplnila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že tržby v maloobchode počas júla 2022 medziročne vzrástli o 1,2 %, medzimesačne vykázali pokles o 0,7 %.