Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Analytici: Vyrovnané hospodárenie bolo schválené pod tlakom

Na archívnej snímke analytik INESS Radovan Ďurana. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Výška deficitu v tomto roku má byť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku má byť úrovni 0,49 %. Pôvodne pritom malo byť hospodárenie SR v tomto roku vyrovnané.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Rozpočet na tento rok bol schválený ako vyrovnaný len pod tlakom odbornej verejnosti a očakávaniam občanov. Skutočné kroky vlády a parlamentu počas uplynulého obdobia však svedčia o tom, že vyrovnaný rozpočet nie je ich cieľom. V reakcii na návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky to pre TASR uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana.

Výška deficitu v tomto roku má byť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku má byť úrovni 0,49 %. Pôvodne pritom malo byť hospodárenie SR v tomto roku vyrovnané.

Spomalenie ekonomiky sa podľa Ďuranu na raste deficitu podieľa v objeme približne 250 miliónov eur. Ide podľa neho o sumu, ktorú verejný sektor dokáže ušetriť, keby chcel. "Ale vláda napríklad pochovala stratégiu personálnych a procesných auditov, ktoré by úspory určite priniesli. Namiesto toho pokračuje v navyšovaní výdavkov, hoci vie, že na dvere klope spomalenie," upozornil analytik.

Analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová poznamenala, že spomalenie rastu ekonomiky stále dobrý vývoj na trhu práce nedokáže kompenzovať. "Rozpočet počítal so značnými prebytkami ostatných subjektov verejnej správy a s pomerne vysokými nedaňovými príjmami, čo spolu s výpadkom príjmov zo zrušeného odvodu pre reťazce predstavuje riziko smerom nadol," priblížila analytička. Deficit verejných financií na rok 2019 preto odhaduje na úrovni 0,8 % HDP.

Dosiahnuté úspory v hodnote 0,1 miliardy eur z 0,8 miliardy eur, ktoré boli identifikované, sú podľa analytika obrazom toho, ako veľmi chce v skutočnosti vláda zvyšovať efektivitu a kvalitu verejných financií. "Preteky v sociálnych balíčkoch v uplynulom roku sú v rozpore s dlhodobo zodpovedným hospodárením," zdôraznil.

V súvislosti s tým, že zatiaľ neboli prijaté výdavkové limity, Ďurana podotkol, že pravdepodobne skončia ako projekt UNITAS. "Politici budú o nich rozprávať, ale nikto nebude chcieť byť ten, kto presadí limity na vlastné míňanie," dodal. Podľa Muchovej by však ich prijatie bolo veľmi vítanou a dlho očakávanou správou.