Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Analytici znížili odhad rastu ekonomiky SR na tento aj budúci rok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom tohto aj budúceho roka na rovnakej úrovni 5,9 %.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,2 %. V tom budúcom by mal jej rast mierne zrýchliť na 1,7 %. Vyplýva to z aktuálnych novembrových predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Odhad rastu na tento aj budúci rok znížili oproti októbru o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.).

V rovnakej miere klesla aj ich predikcia inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú analytici aktuálne na úrovni 11,1 %. Budúci rok by mala inflácia klesnúť na 5,2 %, tento odhad sa nezmenil. Rovnaký vývoj očakávajú aj pri jadrovej inflácii, ktorá by mala spomaliť z tohtoročných 11,1 % na budúcoročných 3,6 %.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom tohto aj budúceho roka na rovnakej úrovni 5,9 %. Tohtoročný rast nominálnych miezd predpovedajú na úrovni 9,9 %, budúci rok by mal spomaliť na 7,7 %. Zamestnanosť tento rok podľa nich vzrastie o 0,3 %, v roku 2024 by naopak mala klesnúť o 0,1 %.

Predikcie predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov na dané obdobie od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.