Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Analýza: Aprílový export aj import prekonali predkrízovú úroveň

Na archívnej snímke z 16. mája 2019 kontajnery v prístave v nemeckom Bremerhavene. Vývoz Nemecka klesol v apríli 2020 medziročne o vyše 31 %. Uviedol to nemecký štatistický úrad Destatis s tým, že ide o najväčší medziročný pokles exportu od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1950. Foto: TASR/AP

Import sa v apríli zvýšil o 73 % a jeho hodnota dosiahla úroveň 7 miliárd eur. Aj v prípade dovozu došlo k prekonaniu predkrízových úrovní.

Bratislava 9. júna (TASR) - Obchodná bilancia sa od začiatku tohto roka vyvíja priaznivo. Jej tohtoročný aprílový prebytok dosiahol hodnotu vyše 200 miliónov eur a kumulatívny prebytok od začiatku roka je na úrovni 1,47 miliardy eur. Rástol export aj import, čo bolo ovplyvnené rozbiehaním výroby po ústupe pandémie nového koronavírusu, ale aj bázickým efektom.

Hodnota exportu predstavovala viac než 7,2 miliardy eur. Vývoz tovarov do zahraničia tak prekonal svoju predkrízovú úroveň. Pod tieto výsledky exportu sa podpísali hlavne automobilová výroba a slabá báza z minulého roka. "Export strojov a prepravných zariadení, kam patria aj autá, v apríli medziročne vzrástol o takmer 150 %. Automobilová výroba rastie kvôli silnejúcemu dopytu po autách vo svete. Nemenej dôležitým faktorom je ale aj to, že pod vysoké tempo rastu exportu sa podpísal aj bázický efekt, keďže vlani vypukla pandémia a export sa počas vlaňajšieho apríla rekordne prepadol až o zhruba -55 %," uviedla analytička 365.bank Jana Glasová.

Import sa v apríli zvýšil o 73 % a jeho hodnota dosiahla úroveň 7 miliárd eur. Aj v prípade dovozu došlo k prekonaniu predkrízových úrovní. Napriek tomu bol ale aprílový dovoz nižší ako vývoz, vďaka čomu dosiahla obchodná bilancia kladný prebytok. "Očakávame, že aj v ďalších mesiacoch si naša obchodná bilancia udrží kladné saldo, a to vďaka rastúcemu zahraničnému dopytu. Ten bude podporovaný ekonomickým oživovaním v krajinách našich obchodných partnerov," dodala Glasová.