Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Analýza: Ceny tovarov a služieb budú medziročne vyššie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok informoval, že aprílová inflácia sa zvýšila na 1,6 %.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ceny tovarov a služieb budú zrejme medziročne vyššie aj počas nasledujúcich mesiacov. Zhodli sa na tom analytičky Eva Sadovská z Wood & Company a Jana Glasová z 365.bank. Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo štvrtok informoval, že aprílová inflácia sa zvýšila na 1,6 %. Zdraželi najmä pohonné látky a tabakové výrobky, ale medzimesačne aj potraviny.

Analytičky očakávajú i postupné zrýchľovanie tempa zdražovania tovarov a služieb. "Cez úroveň jedného percenta sa už inflácia spoľahlivo ´prehupla´ a bude postupne smerovať k úrovni dvoch percent," predpovedá Sadovská.

Podľa nej bude naďalej platiť, že ceny za bývanie budú tento rok nižšie než vlani, a to zhruba o jedno percento. "Naopak, pod vyššiu cenovú hladinu sa bude podpisovať najmä drahší tabak v dôsledku zvýšenej spotrebnej dane a taktiež pohonné látky," dodala Sadovská. Pri potravinách zase analytička očakáva, že si za ne Slováci budú musieť postupne priplácať oproti vlaňajšku.

Podobný názor má aj Glasová, potraviny podľa nej budú dražieť preto, lebo poľnohospodárske komodity na svetovom trhu už mieria nahor. Ako však zhrnula, za celý rok očakáva priemernú infláciu na úrovni 1,5 %.

Glasová upozornila aj na rastúci dopyt z Číny po bravčovom mäse z Európy, ktorý povedie k tomu, že ceny bravčového pôjdu zrejme hore. "Čína totiž začína opäť vo veľkom skupovať bravčové mäso z Európy, keďže v Ázii vznikli obavy zo šírenia nových kmeňov moru ošípaných," vysvetlila analytička.

Zdražovanie sa podľa nej prejaví i na vajíčkach, pod čo sa zase podpisuje vtáčia chrípka. "Očakávame, že počas tohto roka sa budú zvyšovať aj ceny chleba a pekárenských výrobkov, a to pre drahšie obilniny a vyššie výrobné náklady pekárov," podotkla analytička.

Na ceny potravín budú podľa nej prorastovo pôsobiť aj vyššie ceny sóje, cukru, olejov, ale tiež aj rastúce ceny ropy. "Potraviny totiž treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov," uzavrela Glasová. V druhom polroku zase bude určitú rolu zohrávať aj nová úroda. Ak bude dobrá, bude tlačiť ceny nadol.