Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cloudové riešenia využíva 16 % stavebných firiem na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najdôležitejším kritériom pri výbere IT technológií a systémov je pre slovenské stavebné firmy dostupnosť servisu, kompatibilita so súčasnými systémami a dlhodobá spolupráca s dodávateľom.

Bratislava 27. marca (TASR) – Najdôležitejším kritériom pri výbere IT technológií a systémov je pre slovenské stavebné firmy dostupnosť servisu, kompatibilita so súčasnými systémami a dlhodobá spolupráca s dodávateľom. Najmenšiu úlohu hrá termín dodania. Vyplýva to z Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spoločnosti CEEC Research za 1. štvrťrok 2017.

Prieskum medzi riaditeľmi stavebných firiem ukázal, že pri výbere IT systémov a technológií sa riadia predovšetkým dostupnosťou servisu. Na stupnici od nula do 10, kde desiatka predstavuje vlastnosť systému, ktorá maximálnym spôsobom ovplyvňuje rozhodovanie, tomuto faktoru priradili známku 7,5.

Veľkú úlohu vo výberovom konaní hrá tiež náročnosť implementácie nových technológií spoločne s kompatibilitou s aktuálne používanými IT systémami (7,3 bodu) a predchádzajúca dlhodobá spolupráca s dodávateľom (7,2 bodu).

Najmenší vplyv pri výbere softvéru a hardvéru má, naopak, termín dodania (6,1 bodu) a predchádzajúca detailná analýza (6,5 bodu). Veľké stavebné spoločnosti tiež dávajú veľkú váhu nákupnej cene (7,6 bodu), malé a stredné firmy a spoločnosti venujúce sa pozemnému staviteľstvu pred dlhodobou spoluprácou uprednostňujú osobné kontakty s dodávateľom (7,2, respektíve 7,1 bodu).

Podľa prieskumu iba 16 % stavebných firiem aktuálne využíva vo svojej infraštruktúre cloudové riešenia s aplikovanými cloudovými službami. Väčší priestor tejto technológii dávajú vo svojich systémoch veľké stavebné firmy, u ktorých sa objavuje v pätine (19 %) prípadov. Najmenej ju, naopak, implementujú spoločnosti zamerané na inžinierske stavby (13 %).

Stavebné spoločnosti v súčasnosti tri pätiny (60 %) objemu IT prác outsourcujú špecializovaným firmám. Tento stav panuje bez výraznejších rozdielov naprieč celým sektorom.

Takmer polovica (45 %) riaditeľov sa domnieva, že aktuálna úroveň ich IT procesov bude v horizonte troch až piatich rokov pre potreby firmy stále dostatočná. Opačný názor má rovnaká časť opýtaných. Desatina sa k tejto otázke nevedela vyjadriť. Výnimku tvoria veľké spoločnosti a firmy zamerané na inžinierske stavby, ktoré súčasné IT procesy v dlhodobom horizonte pokladajú za dostatočné vo štvrtine (25 %), respektíve tretine (32 %) prípadov.