Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Analýza: Na Slovensku je v súkromnom vlastníctve až 91 % bytov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Rezidenční developeri považujú nájomné byty za lákavú alternatívu k nehnuteľnostiam, ktoré sú určené na predaj.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Na Slovensku je v súkromnom vlastníctve až 91 % bytov. V rámci Európskej únie (EÚ) je SR v tomto rebríčku druhá hneď za Rumunskom. Slováci majú tendenciu byty vlastniť, dôvodom je aj nedostupnosť nájomných bytov. Vyplýva to z výročnej správy medzinárodnej právnickej spoločnosti CMS a globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Ekonomický rast a voľná hospodárska politika štátov v regióne strednej a východnej Európy (CEE) viedli k rastu cien bytov a rezidenčných nehnuteľností a výrazne obmedzili možnosti investovania do bývania. Podľa analýzy to inak nie je ani na Slovensku, pričom následkom je, že bývanie v podnájme je čoraz obľúbenejšou voľbou a zdá sa, že tento trend sa tak skoro nezmení. Rezidenční developeri považujú nájomné byty za lákavú alternatívu k nehnuteľnostiam, ktoré sú určené na predaj.

"Prieskumy hovoria jasnou rečou. Slovensko je na druhom mieste v Európskej únii v podiele bytov v osobnom vlastníctve – až 91 %. Potreba financovania prostredníctvom hypotéky, ekonomická situácia Bratislavského kraja, ale aj nedostatočná ponuka bytov vytlačili cenu za štvorcový meter (m2) za posledných šesť rokov približne na dvojnásobok," priblížil obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka.

Stratégie investorov podľa Lukáša Hejduka zo spoločnosti CMS prejdú zmenami. "Tieto aspekty podľa všetkého prinesú výrazné zmeny do všetkých štátov Európy. Očakávame, že priemysel bude aj naďalej hľadať čo najlepšie spôsoby generovať príjmy tak, že kancelárske priestory prerobí na nájomné byty," dodal.

Na rozdiel od ostatných miest EÚ sa pritom podľa analýzy mestá v CEE regióne stále považujú za relatívne lacné. Mesačné nájmy pri jednoizbových bytoch sa začínajú od 300 eur v Bukurešti, až po Varšavu, kde sa hýbu vo výške okolo 650 eur. V Bratislave sa ceny nájmov líšia na základe veľkosti bytov a hlavne lokality. Analýza vyčíslila, že jednoizbové byty s rozlohou 30 - 40 m2 sa pohybujú v cenových hodnotách od 400 eur za mesiac, zatiaľ čo mesačné nájmy najdrahších bytov v centre mesta s rozlohou nad 100 m2 dosahujú 2500 eur.

Aj napriek tomu, že legislatíva pre splnenie nových požiadaviek v rámci sektoru nájomného bývania sa neustále vyvíja, aj naďalej podľa analýzy uprednostňuje inštitucionálnych investorov. Analýza poukazuje tiež na to, že v posledných rokoch boli zavedené špeciálne predpisy, ktoré sú pre investorov priaznivé. Na ich základe môžu využívať nájomné zmluvy na určitú aj neurčitú dobu. Zároveň podotýka, že legislatíva v CEE regióne zvýhodňuje majiteľov bytov.