Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Na trhu fúzií a akvizícií panuje rekordná aktivita

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Silný záujem je o technologické spoločnosti. Rozšírený trend práce z domu a zmena spotrebiteľského správania aj v ďalšom období udržia atraktivitu technologického sektora.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Na trhu fúzií a akvizícií (M&A) panuje rekordná aktivita. Podľa polročnej analýzy vývoja spoločnosti KPMG zaznamenal globálny trh fúzií a akvizícií silný rast. Celosvetovo prebehlo už takmer 12.000 transakcií.

Pandémia nového koronavírusu trh M&A negatívne zasiahla najmä v prvých mesiacoch minulého roka, no od júna 2020 sa situácia celosvetovo zlepšila. Silná aktivita v prvom tohtoročnom polroku naznačuje, že by v súčasnosti mohol byť rekordným z pohľadu počtu aj objemu transakcií.

Za prvých šesť mesiacov bolo celosvetovo realizovaných 11.756 fúzií a akvizícií, čo predstavuje 61 % z celkového počtu za minulý rok. Táto úroveň je nad mierou polročnej aktivity v období 2010 – 2020, keď v 1. polroku priemerne prebehlo 8438 transakcií. Prvá polovica roka tiež priniesla úroveň transakcií 2,3 bilióna eur, ktorá dosiahla 84 % z celkového objemu za celý minulý rok. Globálny trend kopíruje podľa analýzy aj M&A aktivita v Európe. V 1. polroku tu bolo realizovaných 4881 fúzií a akvizícií, čo je o tretinu viac ako v rovnakom období vlani. Hodnota transakcií bola 657 miliárd eur, čo sú tri štvrtiny celkového minuloročného objemu.

V regióne strednej a východnej Európy (CEE), sa za polrok realizovalo 382 fúzií a akvizícií v hodnote viac ako 23 miliárd eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o medziročný nárast o viac ako tretinu. "Napĺňajú sa naše očakávania, že tento rok bude transakčná aktivita akcelerovať. Aj predbežné údaje za 3. štvrťrok naznačujú, že ruch na M&A trhu pokračoval v nasadenom vysokom tempe a globálne zažívame rekordný rok," uviedol partner transakčného poradenstva spoločnosti na Slovensku Stanislav Šumský.

Silný záujem je o technologické spoločnosti. Rozšírený trend práce z domu a zmena spotrebiteľského správania aj v ďalšom období udržia atraktivitu technologického sektora. Na vzostupe je segment médií a zábavy, kde je dopyt predovšetkým o nové spôsoby, ako dostať obsah k spotrebiteľovi. "Pandémia firmy núti rýchlo digitalizovať a zvýšila záujem o e-commerce a online platobné riešenia. Technológie, ktoré sú aktuálne veľmi atraktívne, sú preto pre investorov prirodzenou voľbou. Vďaka fúziám a akvizíciám ich dokážu získať relatívne rýchlo," vysvetlil Šumský.