Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Návštevnosť v lete sa od tej vlaňajšej veľmi nelíšila

Na snímke turistický chodník na Rysy vo Vysokých Tatrách, archívne foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Najnavštevovanejšími boli aj tento rok Prešovský a Žilinský kraj, pričom najviac turistov sa ubytovalo v okrese Poprad.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Návštevnosť v tohtoročnej letnej sezóne bola takmer rovnaká ako vlani, chýbali však zahraniční turisti. Najväčšiu časť turistov prilákali hory a príroda, najviac utrpela návštevnosť mestských hotelov. Vyplýva to z blogu expert analytičky Národnej banky Slovenska (NBS) Viery Mrázikovej.

Analytička priblížila, že počet zahraničných návštevníkov klesol počas dvoch letných mesiacov o takmer tretinu oproti letu 2020. Jedným z dôvodov bolo zrejme aj náhle zavedenie opatrení pri vstupe do krajiny pred začiatkom prázdnin a ich následná komunikácia. "Povinnosť očkovania a testovania, respektíve hroziaca karanténa, odradila zrejme veľkú časť turistov najmä zo susedných krajín," tvrdí Mráziková.

Českí turisti tvoria dlhodobo najpodstatnejšiu časť zahraničných návštevníkov. Kým ešte v júni 2021 podľa analytičky navštívili Slovensko v mierne vyššom počte ako pred rokom, v júli a následne aj v auguste počet turistov z Českej republiky klesol až na polovicu oproti roku 2020.
Na snímke deti počas predstavenia remeselných zručností s názvom Tvorivé remeselné dielne na Mariánskom námestí, ktoré pripravuje Mesto Žilina v rámci Žilinského kultúrneho leta. V Žiline 21. júla 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Najnavštevovanejšími boli aj tento rok Prešovský a Žilinský kraj, pričom najviac turistov sa ubytovalo v okrese Poprad. Naopak, mestské hotely mali okrem nedostatku zahraničných turistov problém prilákať aj viac domácich, keďže aj tento rok sa prehodnocovalo konanie podujatí.

V porovnaní s obdobím pred pandémiou je podľa analytičky situácia v hotelierstve naďalej nepriaznivá. Počty prenocovaní síce zostali na podobnej úrovni ako v roku 2019, keď v priemere turisti strávili na Slovensku tri noci, celkový počet turistov sa však prepadol až o 16,7 %. Slováci trávili svoje voľno na Slovensku vo väčšom počte, nedokázali však vykompenzovať straty zahraničných návštevníkov, kde bol prepad o 63 % oproti letu 2019. "Pred pandémiou tvorili turisti z ostatných krajín takmer 40 % všetkých ubytovaných, v súčasnosti ich podiel klesol o viac ako polovicu," podotkla Mráziková.
Na archívnej snímke pešia zóna v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Situáciu v ubytovaní podobnú minulému roku potvrdzujú aj tržby, keď príjmy v tomto odvetví vzrástli len veľmi mierne oproti letu 2020. Napriek zhoršovaniu pandemickej situácie sú však príjmy hotelierov v októbri vyššie ako pred rokom. "Na jednej strane to súvisí s regionálnym COVID automatom, vďaka ktorému nie sú potrebné celoplošné opatrenia, na druhej strane je zrejme dôvodom aj menšia opatrnosť obyvateľstva, či už zaočkovaného alebo nie," poznamenala analytička.

Odvetvie cestovného ruchu čaká onedlho aj zimná sezóna. Tá minulá bola do veľkej miery poznačená zlou pandemickou situáciou a súvisiacimi prísnymi opatreniami. "Aj keď zavedenie COVID automatu nepredpokladá opätovný celoštátny lockdown, už teraz máme okresy s najprísnejšími pravidlami, a to najmä na severe a východe Slovenska," dodala analytička. Ak tento trend bude pokračovať, podľa nej hrozí, že aj tohtoročná zimná sezóna bude nepriaznivá.