Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Analýza: Nie všetky sektory budú rovnako postihnuté nedostatkom čipov

Na archívnej snímke Samsung Electronics Galaxy Note 7. Foto: TASR/AP

Najväčší svetoví výrobcovia čipov – taiwanský Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a kórejská spoločnosť Samsung predpovedajú, že terajší nedostatok čipov pretrvá až do polovice roka 2022.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Nie všetky sektory budú v najbližšom období rovnako postihnuté nedostatkom čipov. Vyplýva z najnovšieho hodnotenia sektorových rizík nadnárodnej spoločnosti Coface.

"Nie všetky sektory však budú v nasledujúcich mesiacoch rovnako postihnuté. Spoločnosti dodávajúce domáce spotrebiče, ktoré v procese výroby používajú relatívne nenáročné čipy, budú rýchlejšie ťažiť zo zvýšenia výrobnej kapacity, pretože sa budú môcť spoľahnúť na viacerých dodávateľov,“ uviedol generálny riaditeľ Coface pre SR a Česko Ján Čarný.

Podľa analýzy Coface najväčší svetoví výrobcovia čipov – taiwanský Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a kórejská spoločnosť Samsung predpovedajú, že terajší nedostatok čipov pretrvá až do polovice roka 2022.

Automobilky podľa Čarného musia prerozdeliť výrobu a spoľahnúť sa tiež na prerozdelenie niektorých výrobných kapacít spomínaných dvoch najväčších výrobcov, čo by mohlo od druhej polovice roku 2021 znížiť vplyv nedostatku na ich výrobu.

Čarný dodal, že výrobcovia špičkového elektronického tovaru, ako telefónov, budú nepochybne tí, ktorí budú týmto nedostatkom trpieť najdlhšie, pretože sú stále závislí od veľmi obmedzeného počtu dodávateľov, hoci už aj tí vyrábajú na plný výkon.