Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Nízke ruské platy sú na tom pre vojnu na Ukrajine ešte horšie

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 bankovky rubľa a eurové bankovky. Foto: TASR/AP

Ruským pracovníkom a pracovníčkam sa do budúcnosti výrazne komplikujú možnosti na zahraničné nákupy, cestovanie mimo krajiny alebo napríklad vyhliadky na štúdium v zahraničí.

Bratislava 19. marca (TASR) - Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už v minulosti a tieto mzdové rozdiely sa aktuálne výrazne prehĺbili. Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by v súčasnosti o asi štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Vyplýva to z aktuálnej analýzy medzinárodného portálu Paylab.com, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Napríklad priemerný plat ruského výrobného operátora predstavoval ešte 20. februára tohto roka 367 eur v hrubom. Po vojne sa jeho hodnota prepadla takmer o 100 eur. Platy ruských operátorov výroby sú tak asi štyrikrát nižšie, ako je priemerný plat týchto zamestnancov na Slovensku.

Podobné platy ako výrobná pracovná sila majú v Rusku podľa analýzy aj ľudia na pozícii sekretár/ka. Kým pred vojnou išlo v prepočte o 365 eur, dnes je to už iba 268 eur v hrubom.

Oslabenie národnej meny možno sledovať aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku. "Oproti obdobiu pred vojnou na Ukrajine si pohoršili aj naši susedia patriaci do Vyšehradskej štvorky. Fakt, že spomedzi spoločenstva vidíme najvyššie priemerné zárobky v Českej republike, však tieto okolnosti nezmenili," informovala Profesia.

Hodnota ruských platov klesla aj v oblasti informačných technológií. Java programátor alebo programátorka v Rusku zarábal/a pred vojnou v prepočte takmer 1000 eur v hrubom. Hodnota tejto mzdy sa podľa Paylab.com za krátky čas prepadla o 263 eur hrubom a dnes predstavuje len 732 eur.

Nízke priemerné platy a následný obrovský prepad rubľa izolujú ruské obyvateľstvo od zvyšku sveta, upozornila Profesia. Ruským pracovníkom a pracovníčkam sa tak do budúcnosti výrazne komplikujú možnosti na zahraničné nákupy, cestovanie mimo krajiny alebo napríklad vyhliadky na štúdium v zahraničí.