Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Platy rástli pri vyše 300 pracovných pozíciách

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rebríček najvyšších nárastov mzdy na portáli Profesia.sk vedie vodohospodárstvo a životné prostredie, kde platy medzikvartálne vzrástli o deväť percent na 1294 eur v priemere.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Mzdy v pracovných ponukách zverejnených na portáli Profesia.sk sa za posledné obdobie zvýšili pri väčšine pozícií, ktorých bolo vyše 300. Informovala o tom hovorkyňa portálu Nikola Richterová. Najväčšie mzdové nárasty v 3. kvartáli oproti 2. štvrťroku evidoval portál vo vodohospodárstve, v textilnom priemysle a umení. Prvú päťku uzatvorilo prekladateľstvo a cestovný ruch.

Priemerný plat v pracovných inzerátoch zverejnených v 3. kvartáli tohto roka predstavoval 1223 eur v hrubom. Je to medzikvártalne o štyri eurá viac. Oproti úvodnému štvrťroku 2021 ide o pokles z 1276 eur. Portál však úvod tohto roka považuje za mzdový výkyv, ktorý spôsobila odlišná štruktúra pracovných inzerátov.

Z celkových 40 odvetví presne 30 evidoval oproti 2. kvartálu vyššie čísla garantovaných zárobkov. Vo zvyšných desiatich sa platy jemne znižovali. Najväčší pokles bol v chemickom priemysle (o štyri percentá), kde priemerná mzda v 3. kvartáli bola 1178 eur v hrubom.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Rebríček najvyšších nárastov vedie vodohospodárstvo a životné prostredie, kde mzdy medzikvartálne vzrástli o deväť percent na 1294 eur v priemere. V textilnom a odevnom priemysle predstavovala priemerná mzda v predposlednom kvartáli 827 eur, v umení a kultúre 1222 eur a v prekladateľstve a tlmočníctve 1251 eur. Vo všetkých troch prípadoch išlo o sedempercentný nárast. O šesť percent narástli mzdy v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve na priemerných 1005 eur.

Richterová poukázala aj na sektory, kde mzdy stúpajú kontinuálne. Kým pred rokom sa tak každý štvrťrok dialo iba v sektore IT a služieb, v súčasnosti ide o 12 odvetví. "Zdá sa, že protipandemické opatrenia robia problém stále menej sektorom," skonštatovala hovorkyňa. Priemerná mzda už od začiatku roka kontinuálne rastie vo vodohospodárstve, žurnalistike, technike, pomocných prácach, výrobe, informačných technológiách, doprave, službách, elektrotechnike, poľnohospodárstve, farmaceutickom priemysle a komunikáciách.

Čo sa týka konkrétnych pozícií, najviac si prilepšili športoví tréneri. Ponúkaná mzda sa im zvýšila o 22 %. O zhruba pätinu rástla mzda aj programátorom priemyselných robotov, vedúcim dopravy a autoklampiarom.

Naopak, najväčší pokles ponúkaných miezd zaznamenal portál pri pozícii energetika (o 17 %), sociálnej pracovníčky (o 15 %) a advokáta (o 14 %). Firmy ponúkali menej peňazí aj hosteskám a zdravotníckym asistentom.