Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Problém vyplatiť veriteľov môžu mať po Arca Capital aj ďalšie firmy

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Najviac rizikové firmy, kde môže dôjsť k nevyplateniu veriteľov, sú také, ktoré majú malý vlastný kapitál a zároveň obrovskú mieru zadlženia.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Po finančnej skupine Arca Capital môžu mať problém s vyplatením veriteľov aj ďalšie firmy. Dôvodom je súčasná kríza spojená s ochorením COVID-19. Mnohé spoločnosti totiž používajú korporátne dlhopisy na financovanie svojich projektov. Prvých investorov zväčša nie je problém vyplatiť, pokiaľ kríza nespôsobí zastavenie predaja ďalších cenných papierov. Upozornil na to Radoslav Valko, spoluzakladateľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance.

"Do firiem tak prestanú pritekať nové financie, čo spôsobí, že situácia, ktorej dnes čelí Arca Capital, sa už len zopakuje. Investori sa začnú domáhať svojich financií, tie sa však už vybrať nebudú dať a nastane panika," tvrdí Valko. Koľko podnikov môže mať problém s vyplatením veriteľov, je v súčasnosti ťažké odhadnúť. Na slovenskom trhu môže byť podľa Valka až 25 percent nebezpečných korporátnych dlhopisov.

Najviac rizikové firmy, kde môže dôjsť k nevyplateniu veriteľov, sú také, ktoré majú malý vlastný kapitál a zároveň obrovskú mieru zadlženia. V prípade predaja korporátnych dlhopisov tak narábajú len s cudzími peniazmi od investorov a nenesú žiadne, prípadne len veľmi malé riziko. Keďže korporátny dlhopis je len obyčajný úver, mali by mať investori o firme, ktorej chcú požičať, čo najviac informácií. Miera rizika je iná pri spoločnosti, ktorá má len 15-percentné zadlženie a zároveň veľký majetok, ako pri podniku, ktorý nevlastní takmer nič a zároveň to, čo vlastní, je z 90 percent na dlh.

Toho, že sa po Arce Capital roztočí špirála s nevyplácaním investorov, sa môžeme podľa Valka reálne obávať aj z ďalšieho dôvodu. V prípade korporátnych dlhopisov totiž platí, že spoločnosti, ktoré budú mať ťažkosti s vyplácaním investorov, ohrozia aj fungovanie tých firiem, ktoré ponúkali relatívne kvalitné a bezpečné cenné papiere podložené skutočnými projektmi.

Riziká korporátnych dlhopisov sú oveľa vyššie ako pri štátom regulovaných podielových fondoch. Vzhľadom na situáciu, ktorej dnes čelia veritelia Arcy Capital, by bolo podľa Valka na mieste zvážiť zastavenie predaja týchto cenných papierov drobným retailovým investorom. "Tí totiž nie sú schopní posúdiť všetky riziká,“ uzavrel Valko.