Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Analýza: Realitný trh sa stabilizuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny nehnuteľností v poslednom vlaňajšom štvrťroku medzikvartálne poklesli o 1,94 %.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Ceny bytov a domov sa stabilizujú. Vo štvrtok to uviedla generálna sekretárka Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Zuzana Jakabíková.

"Prevaha dopytu nad ponukou sa končí. Pokles záujmu o kúpu vedie aj k ďalším zmenám. Predlžuje sa čas, ktorý kupujúci potrebujú na rozhodnutie a realizovanie transakcie," zhodnotil viceprezident NARKS Marian Paták.

V niektorých lokalitách dochádza k poklesu cien nehnuteľností. Ceny nehnuteľností v poslednom vlaňajšom štvrťroku medzikvartálne poklesli o 1,94 %, uviedla Jakabíková na základe údajov Národnej banky Slovenska. Ceny najvýraznejšie klesli v Bratislavskom a Žilinskom kraji.

Medziročné tempo rastu sa podľa slov generálnej sekretárky výrazne spomalilo na 15 % z 22 %. Mesačné údaje zo začiatku tohto roka naznačujú pokračujúci klesajúci trend cien bývania.

V najbližšej budúcnosti budú podľa Jakabíkovej najväčšou brzdou pre nákup nehnuteľností podmienky na hypotekárnom trhu. Súčasná situácia tlačí aj na ceny nájmov.

Na trh vstupujú takzvaní hotovostní klienti, tí chcú ochrániť peniaze pred infláciou. Pochádzajú najmä z domáceho trhu. Na trhu je hotovostne platiacich klientov zhruba 45 %, doplnila členka predsedníctva NARKS Adriena Litomerická.