Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analýza: Súdy vlani vyhlásili 167 konkurzov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V roku 2020 bol najviac zasiahnutou skupinou odvetví s 50 vyhlásenými konkurzmi, čo je 29,94 % z ich celkového počtu, veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov.

Bratislava 12. januára (TASR) - V minulom roku obchodné súdy na Slovensku vyhlásili 167 konkurzov a povolili 22 reštrukturalizácií dlžníkov. V medziročnom porovnaní s rokom 2019, v ktorom bolo vyhlásených 248 konkurzov, ich počet v roku 2020 klesol o 32,66 %, pričom dosiahol historicky najnižší počet od platnosti zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Počet povolených reštrukturalizácií vlani v porovnaní s 13 povolenými reštrukturalizáciami v roku 2019 medziročne vzrástol o 69,23 %. Vyplýva to z analýzy správcu úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

"Vývoj počtu vyhlásených konkurzov dlhodobo odrážal dobrú kondíciu slovenskej ekonomiky, ich mierny prechodný nárast sme zaznamenali v posledných piatich rokoch iba v roku 2018. Hoci sa rast ekonomiky v roku 2020 z dôvodu pandémie koronavírusu spomalil a niektorí analytici preto očakávali nárast počtu zbankrotovaných podnikateľských subjektov, ich očakávania sa nenaplnili," uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

CRIF SK predpokladá, že na viac ako 32-percentnom medziročnom poklese počtu konkurzov sa mohla prejaviť aj dočasná ochrana podnikateľov pred veriteľmi, ktorú zaviedla vláda na pomoc podnikateľom v boji proti pandémii koronavírusu. Počas platnosti dočasnej ochrany totiž veritelia nemôžu podal návrh na vyhlásenie konkurzu. Návrh nemusí podať ani samotný podnikateľ hoci je v predlžení a prerušujú sa konkurzné aj exekučné konania. Legislatívna zmena týkajúca sa dočasnej ochrany platná od roku 2021 sa podľa Markovej pravdepodobné prejaví v nízkych počtoch konkurzov aj v tomto roku.

V počte reštrukturalizácií došlo po piatich rokoch medziročného poklesu k ich výraznému percentuálnemu medziročnému nárastu. "Hlavným dôvodom poklesu počtu povolených reštrukturalizácií v posledných rokoch bola legislatívna zmena v zákone o konkurze a reštrukturalizácii, ktorou sa od konca apríla 2015 výrazne sprísnili podmienky riešenia úpadku dlžníka reštrukturalizáciou. Ich nárast v roku 2020 mohol byť vyvolaný aj nenaplnenými očakávaniami dlžníkov o zjednodušení podmienok a procesu reštrukturalizácie od roku 2021 v príslušnej legislatíve," predpokladá Marková.

V roku 2020 bol najviac zasiahnutou skupinou odvetví s 50 vyhlásenými konkurzmi, čo je 29,94 % z ich celkového počtu, veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov. Najviac, sedem reštrukturalizácií alebo 31,82 % z ich celkového počtu, bolo povolených podnikom v priemyselnej výrobe. Najvyšší počet konkurzov, a to 41, vyhlásili súdy v Bratislavskom kraji, o prvenstvo v počte reštrukturalizácií sa s rovnakým počtom štyri povolené reštrukturalizácie podelili Banskobystrický, Bratislavský a Trnavský kraj.