Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Taliansko sa v dovolenkových preferenciách Slovákov prepadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po otvorení hraníc a uvoľnení opatrení objem kartových transakcií v zahraničí stúpol, avšak v porovnaní s minulým rokom je to pri top 10 krajinách stále len 61 % objemu.

Bratislava 16. augusta (TASR) – V dovolenkových preferenciách Slovákov sa prepadlo Taliansko, vedie stále Česká republika nasledovaná Rakúskom. Vyplýva to z rebríčka Tatra banky, ktorý vytvorila na základe počtu realizovaných transakcií platobnými kartami za mesiace jún a júl, pričom porovnávala tento rok s rokom 2019.

Po otvorení hraníc a uvoľnení opatrení objem kartových transakcií v zahraničí stúpol, avšak v porovnaní s minulým rokom je to pri top 10 krajinách stále len 61 % objemu. "Pri Chorvátsku, obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov, evidujeme prepad v objeme transakcií až o vyše 47 % a pri Taliansku dokonca až o 80 %," vyčíslila banka. Španielsko sa v tohtoročnom zozname top 10 krajín nenachádza. Holandsko poskočilo o päť miest, z minuloročnej 12. priečky na siedme miesto v roku 2020.

Pri platení v zahraničí zároveň banka odporúča peniaze vyberať debetnou kartou, pri platbe kartou zvoliť na platobnom termináli platbu v lokálnej mene danej krajiny. Prepočet totiž vykoná domovská banka klienta výhodnejším kurzom. Tiež radí zobrať si na cestu viac platobných kariet v prípade ich poškodenia alebo straty.