Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Tohtoročné veľkonočné sviatky budú výrazne drahšie ako vlani

Na snímke 32. ročník výstavy veľkonočných kraslíc zdobených najrozličnejšími spôsobmi pod názvom Trebišovski pisanki pripravilo aj tento rok pre verejnosť Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove 13. apríla 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Rast cien ovplyvní aj prípadné dovolenkové pobyty počas sviatočných dní.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Tohtoročné veľkonočné sviatky vyjdú Slovákov podstatne drahšie ako pred rokom. Za veľkonočné nákupy potravín si priplatia viac ako štvrtinu. Viac zaplatia za prípadné jedlo v reštaurácii či hotel. Naopak, benzín a nafta sú lacnejšie ako vlani, konštatovala v aktuálnej analýze analytička Wood & Company Eva Sadovská.

"Na Slovensku sme svedkami rekordne vysokej inflácie, ktorá sa už štyri mesiace drží nad úrovňou 15 %. Ťahúňom zdražovania sú jednoznačne potraviny a nealkoholické nápoje, ktoré vo februári 2023 zaznamenali medziročný nárast cien o 27,8 %," priblížila.

Najviac podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR zdraželi mlieko, syry a vajcia (37,1 %) a oleje a tuky (32,5 %). Mäso a výrobky z neho sú drahšie o 29,5 %, chlieb a obilniny o 28 %, cukrovinky a sladkosti o 26,8 % a zelenina zdražela o 25,6 %. Cenovky pri ovocí sú aktuálne vyššie o 13,5 %, za nealkoholické nápoje platíme o 19,2 % viac.

"Takéto zdražovanie v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 eur, tak tento rok nás vyjde na takmer 256 eur," vyčíslila Sadovská.

Rast cien ovplyvní aj prípadné dovolenkové pobyty počas sviatočných dní. Ubytovanie v slovenských hoteloch či penziónoch bolo vo februári tohto roka podľa ŠÚ SR drahšie ako pred rokom o 11,3 %, návšteva reštaurácie či kaviarne o 16,6 %.

Naopak, medziročne lacnejšie sú aktuálne pohonné látky. Podľa oficiálnych štatistík za 11. týždeň tohto roka stál liter 95-oktánového benzínu v priemere 1,511 eur, čo bolo o 11,1 % menej ako vlani. V prípade motorovej nafty priemerná cena za jeden liter predstavovala 1,527 eur a medziročne tak bola nižšia o 5 %.

"Očakávame tak, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov lacnejšie ako vlani. Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať osobnou cestnou dopravou, teda autobusmi, priplatia si za cestovné 18 % oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 3,9 %," doplnila Sadovská.