Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Analýza: Trh stavebných prác by mal rásť v budúcom roku o 0,6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

A to i napriek tomu, že vysoká miera inflácie, rastúce ceny energií alebo nedostatok stavebného materiálu brzdia vývoj trhu stavebníctva.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Vysoká miera inflácie, rastúce ceny energií alebo nedostatok stavebného materiálu brzdia vývoj trhu stavebníctva. Stavebné firmy aj napriek tomu očakávajú do konca roka 2022 rast trhu o 0,3 %. O niečo vyšší nárast o 0,6 % je predpokladaný aj pre 1. polrok 2023, očakáva ho 62 % opýtaných riaditeľov stavebných spoločností. Vyplýva to z polročnej štúdie slovenského stavebníctva H2/2022 spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research za podpory generálneho partnera Cementárne Ladce.

"Postupujúca kríza sa podpisuje aj v slovenskom stavebníctve, avšak vďaka členstvu v eurozóne sú dosahy krízy na Slovensku výrazne nižšie, než je tomu v Českej republike. Aké budú celkové dosahy krízy, bude závisieť od stavu slovenského štátneho rozpočtu a od snahy slovenskej vlády investovať do stavebníctva," tvrdí výkonný riaditeľ CEEC Research Michal Vacek.

Rozdielne očakávania vývoja trhu majú firmy zamerané na pozemné a inžinierske staviteľstvo. Zatiaľ čo firmy špecializujúce sa na inžinierske staviteľstvo očakávajú v druhej polovici roka 2022 vývoj trhu stavebných prác 2,1 %, firmy zameriavajúce sa na pozemné staviteľstvo očakávajú pokles o 0,4 %. Podobná nálada sa potom prepisuje aj do predikcií pre rok 2023, kedy riaditelia spoločností zameraných na inžinierske staviteľstvo očakávajú rast 2,8 % a riaditelia spoločností zameraných na pozemné staviteľstvo očakávajú pokles o 0,2 %.

Aktuálne firmy svoje kapacity využívajú v priemere na 93 %, čo znamená najvyššie priemerné využitie kapacít od roku 2018. V nasledujúcom polroku sa očakáva pokles priemerného využitia kapacít na 85 %. Podľa štúdie sa dá z dlhodobého hľadiska povedať, že ide o nadpriemerné využitie kapacít.

Riaditelia, ktorí sa zúčastnili na analýze, sú v ďalšom vývoji tržieb optimistickí. Nadpolovičná väčšina z nich očakáva rast do konca roka 2022, ale aj v roku 2023. Pre tento rok je očakávaný rast tržieb o 1,6 % a v roku 2023 predpokladajú stavebné firmy rast o 1,2 %.

Rovnako ako pri predikciách pre vývoj trhu, majú pre vývoj tržieb spoločnosti zamerané na inžinierske stavebníctvo väčšie očakávania. Do konca tohto roka predpovedajú rast o 2,4 % a pre rok 2023 odhadujú rast na 3,7 %. Pozitívne predikcie ovplyvňuje aj stále silný dopyt po stavebných službách.

Celkom 40 % stavebných spoločností má podľa štúdie zazmluvnené zákazky dopredu na rovnaké obdobie ako v minulom polroku, a to v priemere na sedem mesiacov dopredu. Zákazky na dlhší čas ako je to v porovnaní s minulým rokom má dohodnuté 37 % firiem.

Celkom 99 % dopytovaných označuje ako najdôležitejšie rozhodujúce kritérium pri výbere stavebnej firmy ponúkanú cenu nasledovanú vlastnými predchádzajúcimi skúsenosťami so stavebnou firmou. Reklama alebo samotná veľkosť firmy je podľa riaditeľov stavebných firiem pre zákazníkov pri výbere menej významná.

Väčšina opýtaných riaditeľov, 94 %, sa zhodlo, že hlavným spôsobom získavania nových zákaziek sú pre nich dlhodobé spolupráce. Pre 89 % z nich sú dôležité aj osobné kontakty. Z analýzy slovenského stavebníctva vyplýva, že pri získavaní zákaziek svoje smernice nikdy neprekračuje 55 % opýtaných firiem. Iba 2 % riaditeľov stavebných spoločností uviedli, že ich firma na získanie zákazky často prekračuje svoje smernice. Ďalších 7 % z opýtaných sa stretlo s požiadavkou na úplatok na získanie zákazky.