Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA TÝŽDŇA: Byty v centrách miest medzikvartálne mierne zlacneli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čo sa týka medziročného vývoja, v 2. kvartáli zaznamenal zdražovanie dvojizbových bytov vo všetkých sledovaných okresoch.

Bratislava 10. júla (TASR) – V 2. kvartáli tohto roka síce ceny nehnuteľností na Slovensku v priemere naďalej rástli, tentoraz sa to však výnimočne netýkalo centra Bratislavy a Košíc. Podľa dát realitného portálu Nehnuteľnosti.sk v týchto lokalitách došlo k poklesu cien o jedno až tri percentá, čím sa skorigovalo výrazné zdražovanie zo začiatku tohto roka.

Ako uviedol portál v aktuálnej analýze, v 2. štvrťroku vo väčšine krajských miest na Slovensku medzikvartálne vzrástli ceny dvojizbových bytov v priemere o jedno až štyri percentá. Výraznejšie cenovo vystupuje z radu okres Bratislava III, kde ceny oproti úvodným trom mesiacom roka stúpli o 5,56 %. Nadpriemerne zdraželi dvojizbové byty aj v okrese Košice II (7,34 %) a v Banskej Bystrici (6,52 %). Naopak, medzikvartálne poklesy cien zaznamenali okresy Bratislava I (-3,33 %) a Košice I (-1,95 %).

"Korekciu rýchleho rastu cien z predchádzajúceho obdobia spôsobil sčasti pokles záujemcov o kúpu bytov v centre. Priemernú cenu však znižuje aj fakt, že atraktívnejšie byty sa vypredali a aktuálne nie je dostatočná ponuka nových," vysvetlil analytik portálu Michal Pružinský.

Čo sa týka medziročného vývoja, v 2. kvartáli zaznamenal zdražovanie dvojizbových bytov vo všetkých sledovaných okresoch. Najviac narástli ceny v okrese Košice II (28,57 %) či v okrese Banská Bystrica (22,5 %). Dvojciferným tempom rástli ceny aj v okresoch Bratislava I (11,76 %), Bratislava III (16,45 %), Bratislava V (10,07 %), Košice I (14,09 %), Košice III (12,12 %), Košice IV (14,22 %), Prešov (15,56 %) a Žilina (13,46 %).

V segmente 3-izbových bytov bola situácia veľmi podobná. V náraste cien aj tu vedú košické mestské časti, Bratislava III a pridal sa k nim aj Trenčín. Rast cien trojizbových bytov sa však podľa portálu prekvapivo zastavil na inak živom realitnom trhu v Nitre, dôvodom je aj tu míňajúca sa ponuka. Aj pri väčších bytoch sa vytvorila zvláštna situácia s poklesom cien v centre Bratislavy (-1,3 %) a Košíc (-3,68 %). "Bratislavská časť Staré mesto v náraste cien trojizbových bytov stagnuje aj medziročne, čo môže znamenať, že aktuálne ceny narazili na strop. Priemerná cena bytov je v tejto časti rovnaká, ako v júni 2020," dodal Pružinský.

Ako vyčíslil realitný portál, medzikvartálne zdraželi trojizbové byty najviac v okrese Trenčín (7,62 %) a v okresoch Košice III a IV (zhodne o 6,98 %). Viac než päťpercentný nárast cien zaznamenal aj v okrese Bratislava III. Čo sa týka medziročného vývoja, oproti 2. kvartálu vlaňajška najviac zdraželi trojizbové byty v okrese Košice I (21,71 %) a v okrese Bratislava III (18,81 %). Dvojciferné percentuálne nárasty zaznamenal portál aj v okresoch Bratislava II (13,04 %), Košice II (13,22 %), Košice III (13,11 %), Košice IV (10,4 %), Banská Bystrica (11,29 %), Prešov (14,42 %), Trenčín (13 %), Trnava (10,66 %) a Žilina (14,17 %).