Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Predĺženie fixácie pri hypotékach preferovali bohatší klienti

Na archívnej snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska. Foto: TASR Dano Veselský

Desaťročnú fixáciu volili častejšie ľudia s vysokoškolským vzdelaním, a to v 17 % prípadov, kým ľudia so stredoškolským vzdelaním len v deviatich percentách.

Bratislava 2. júla (TASR) - Rastúce úroky na hypotekárnych úveroch zvýšili záujem dlžníkov o predĺženie fixácie úrokov, keď počas prvého štvrťroka sa refixovalo o polovicu viac hypoték, než je bežné, konkrétne 14,5 %. Počas minulého roka to pritom bývalo približne 9,2 % za štvrťročné obdobie. Dlhé fixácie však využívali najmä tí, ktorým aj tak hrozí najmenšie riziko finančných ťažkostí, uviedli v analýze analytici odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS).

"Pri refixovaní na dlhšie obdobie boli aktívnejší bonitnejší klienti. Ide najmä o klientov s vyšším príjmom a dlhšou splatnosťou úveru (a následne aj vyšším dlhom), ako aj klientov s vyššou sumou finančných aktív," priblížili analytici. Dôležitú úlohu tu zohrala aj finančná gramotnosť.

Desaťročnú fixáciu volili častejšie ľudia s vysokoškolským vzdelaním, a to v 17 % prípadov, kým ľudia so stredoškolským vzdelaním len v deviatich percentách. Častejšie si ju tiež volili zamestnanci ako podnikatelia. "Z pohľadu finančnej stability to však znamená, že dlhé fixácie využívali najmä tí, ktorým aj tak hrozí najmenšie riziko finančných ťažkostí. Tí klienti, ktorým hrozia väčšie riziká, menej využívali príležitosť na dlhé zafixovanie výhodných podmienok," zdôraznili analytici.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Rast úrokových sadzieb na hypotéky môže byť pomerne rýchly. V USA hypotekárne sadzby vzrástli počas jediného roka o dva percentuálne body (p. b.), Kanada zažila nárast o jeden p. b. Výrazný nárast zaznamenali aj susedia z Českej republiky, až o 2,4 p. b. Takýto nárast sadzieb výrazne zvyšuje splátky, a tak môže citeľne zaťažiť rodinné rozpočty. Pri náraste úrokovej sadzby z jedného percenta na tri percentá môže splátka vzrásť až o tretinu.

"Ak by všetkým stúpli sadzby na hypotéke o dva p. b., odkrojilo by to v priemere takmer päť percent z ich príjmu, v niektorých prípadoch dokonca viac ako desať percent," uviedli analytici. Väčšina domácnosti by podľa nich takýto nárast zvládla. Bude si to však vyžadovať úsporu pri iných výdavkoch. V kombinácii s inými faktormi, najmä so zvýšenou infláciou, však môže nárast sadzby niektorým domácnostiam splácanie dlhov skomplikovať. Samotný nárast sadzieb o dva až štyri p. b. môže viesť k ťažkostiam so splácaním pri 0,5 % až 1,1 % hypoték.

Pri refixáciách dominovali fixácie na päť a viac rokov, ktoré si zvolilo 68 % dlžníkov. Hoci väčšinu z toho tvorili päťročné fixácie (46 %), záujem začal rásť aj o fixácie na sedem rokov (5 %) a na desať rokov (17 %), ktoré boli v minulosti iba ojedinelé. Z 14,5 % hypoték, na ktorých si v prvom štvrťroku majitelia predĺžili fixáciu, bolo 7,6 p. b. mimo dátumu refixácie vo vlastnej banke, zmenu fixácie pri prechode do inej banky preferovalo 5,1 % majiteľov hypoték a zmenu fixácie k dátumu refixácie vo vlastnej banke zrealizovalo 1,8 %.