Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA TÝŽDŇA: Cestovný ruch nemá dostatok zamestnancov

Zamestnankyňa dáva žene účet na pláži v aténskej štvrti Alimos v sobotu 8. mája 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pomôcť oživiť pracovný trh a prilákať personál do gastro prevádzok by mohlo podľa AHRS zníženie sadzby DPH.

Bratislava 19. júna (TASR) – Sektor cestovného ruchu stratil počas pandémie nového koronavírusu množstvo zamestnancov. Potvrdzuje to aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Aktuálna analýza personálnej spoločnosti Elanor Slovakia naznačuje, že až takmer 70 % z bývalých čašníkov, kuchárov a pomocného personálu sa pretransformovalo na iné pracovné pozície a už sa do sektora neplánujú vrátiť.

Prieskum spoločnosti sa zameral na zmonitorovanie aktuálnej situácie na trhu aj vzhľadom na postcovidovú transformáciu firiem. Práve v HORECA sektore zápasili na prelome mája a júna mnohé prevádzky hotelov a reštaurácií po svojom znovuotvorení s absolútnym nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov. "A to aj napriek tomu, že prevádzkovatelia v HORECA segmente zásadne zatraktívnili platové podmienky a formy zamestnávania," tvrdí country manažér Elanor Slovakia Ivan Zizič.

AHRS vyčíslila, že podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40.000 ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 % v porovnaní s obdobím pred pandémiou. "S poklesom zamestnanosti sa znižovala aj priemerná mzda, ktorá tak v súčasnosti výrazne zaostáva za úrovňou priemernej mzdy na Slovensku," dodala asociácia.

Pomôcť oživiť pracovný trh a prilákať personál do gastro prevádzok by mohlo podľa AHRS zníženie sadzby DPH. "Nižšia DPH umožní zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta," zdôraznila asociácia. Upozornila, že pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri reštarte počas letnej sezóny.

Celkovo po súčasnej druhej vlne pandémie v prieskume personálnej spoločnosti priznalo 27 % firiem zlúčenie či transformáciu pracovných miest, 2 % ešte zvažujú prepúšťanie a 12 % už ohlásilo nábor zamestnancov. "Najčastejšie k transformácii pracovných miest či zmene pracovnej náplne došlo v IT a administratíve (60 %), v sektore výroby (55 %) a retaile (44 %). Najmenej transformácia miest zasiahla bankový a finančný sektor (15 %)," spresnil odborník.

Do prieskumu sa zapojilo viac ako 32 % veľkých spoločností, 60 % stredných a 8 % malých firiem a živnostníkov. Oslovené firmy boli naprieč sektormi hospodárstva, vrátane IT a administratívy, stavebníctva, výroby, maloobchodu, bankovníctva a finančníctva, ako aj zdravotníctva.

Spoločnosť sa v prieskume zaujímala aj o situáciu s home office, ktorý už prestal byť vo väčšine firiem hlavným benefitom. Ako ukazujú výsledky prieskumu, firmy preferujú návrat do kancelárií a kooperáciu s kolegami. "Kým v Európe to uprednostňuje štvrtina firiem, na Slovensku podporuje návrat zamestnancov do kancelárií až 30 % firiem," vyčíslil Zizič. Štvrtina firiem v SR chce v home office pokračovať, kým v Európe je to 33 %.

Zvyšok preferuje čiastočný návrat. "Práca v kanceláriách tiež prechádza zmenami. Zriaďujú sa neformálne komunikačné a lounge zóny, kútiky pre kávičkárov a na rýchle porady," priblížil odborník. V prieskume sa 22 % firiem vyjadrilo, že zaviedli alebo čoskoro zavedú model "share desk", teda zdieľané stoly, keďže sa už prestáva počítať so 100 % obsadenosťou všetkými zamestnancami počas celého dňa. Celkovo v prvom polroku došlo k výraznej zmene štruktúry benefitov až v 42 % firiem.