Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA TÝŽDŇA: Vlna zdražovania sa neskončila, očakávajú analytici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aprílovú infláciu podporovali okrem palív a účtov za energie aj ďalej rastúce ceny potravín.

Bratislava 14. mája (TASR) – Medziročné zdražovanie tovarov a služieb sa po aprílovom viac ako 20-ročnom maxime na úrovni 11,8 % pravdepodobne ešte neskončilo. Zrýchľovanie inflácie by malo pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a kulminovať by mohlo v lete. Ročná inflácia by sa v takom prípade mohla pohybovať na úrovni okolo desiatich percent, no existujú obavy aj z vyššieho rastu cien, predpokladajú ekonomickí analytici.

Aktuálne zdražovanie je dôsledkom zvyšovanie cien ropy, energií a mnohých kľúčových agrokomodít na svetových trhoch. "Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás dvojciferná a prekročí hranicu 12 %. Zároveň predpokladáme, že priemerná inflácia za celý tento rok sa bude hýbať v rozmedzí deväť až desať percent" priblížila analytička 365.bank Jana Glasová.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák si myslí, že inflácia by mala kulminovať v úvode leta. "Následne by silný bázicky efekt z druhej polovice minulého roka mal predsa len štatisticky brzdiť ďalšie zrýchľovanie medziročnej inflácie," avizoval. Zmierňovanie rastu cien však bude podľa neho najskôr len veľmi pozvoľné. Ceny budú stále nahor tlačiť vyššie ceny energií, potravín aj sekundárne efekty prelievajúce sa do dopytovej inflácie.

Aprílovú infláciu podporovali okrem palív a účtov za energie aj ďalej rastúce ceny potravín. Tie boli podľa Koršňáka zodpovedné až za tretinu medzimesačnej a viac ako pätinu medziročnej inflácie. V porovnaní s marcom sa ich cena v priemere zvýšila o ďalších 2,6 % a dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 12 % až na 14,3 %. "Jedinou potravinovou komoditou, ktorá v apríli jemne zlacnela, bolo ovocie, a to o 0,9 %," spresnil analytik.

Obchodníci podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej upozorňujú aj na vyššie náklady, ktoré majú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení. Potravinári zase vyššie náklady pociťujú aj kvôli ekologizácii výroby, zavádzaniu nových technológií či kvôli drahším obalovým materiálom.

Kľúčovou položkou, ktorá podľa Koršňáka určí úroveň inflácie v budúcom roku, budú ceny plynu. Ich trhová cena signalizuje prudký nárast pre domácnosti od januára budúceho roka. Plné premietnutie trhových cien plynu do cien pre domácnosti by mohlo i v budúcom roku infláciu udržať na úrovniach blízko desiatich percent, a to aj v prípade, že tlak na ceny energií sa po tohtoročnej jari čiastočne uvoľní. "Predpokladáme však, že vláda sa bude podobne ako pri cenách elektriny snažiť prenos vyšších trhových cien plynu do ich cien pre domácnosti aspoň čiastočne tlmiť," uviedol analytik.

Národná banka Slovenska (NBS) na základe aktuálnych dát odhaduje rast cien plynu pre domácnosti v januári 2023 o viac ako 120 %. V prípade spotrebiteľských cien elektriny existuje stále riziko, že porastú o približne 60 %. Ceny energií sa budú ďalej premietať do výrobných cien a následne do cien tovarov, ako aj cien trhových služieb.