Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA TÝŽDŇA: Výrobné ceny kvôli materiálovej kríze prudko rastú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Globálna ekonomika aktuálne bojuje s nedostatkom viacerých surovín a materiálov.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Výrobné ceny na Slovensku kvôli materiálovej kríze výrazne rastú, v júli sa zvýšili o 5,5 %. Globálna ekonomika aktuálne bojuje s nedostatkom viacerých surovín a materiálov. V prvom rade ide o nedostatok čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle, pripomína v aktuálnej analýze Jana Glasová z 365.bank.

"Predpokladáme, že chýbajúce čipy budú trápiť automobilky ešte celý tento rok a zrejme aj začiatkom budúceho roka. Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastového granulátu, ktorý sa využíva vo väčšine odvetví vrátane automobiliek. Trh hlási aj problémy s nedostatkom plechov, kovov, dreva, skla a aj stavebných materiálov," doplnila analytička.

Materiálová kríza je podľa Glasovej spôsobná hlavne zabrzdením výroby počas krízy a pomalším rozbiehaním výroby po pandémii. Mnohí svetoví producenti čelili počas krízy problémom s výrobou kvôli karanténnym opatreniam a nedostatku zamestnancov. Slabá ponuka a rastúci dopyt teraz tlačia na rast cien týchto produktov a materiálov.

Podľa indexu cien vo výrobnej sfére sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v júli medziročne zvýšili o 5,5 %, pričom ešte v júni to bolo o 3,6 %, ukazujú dáta Štatistického úradu SR. Ešte začiatkom roka pritom platilo, že priemyselné ceny medziročne klesali. Od apríla postupne rastú a ich rast sa z mesiaca na mesiac zrýchľuje.

V rámci priemyselnej výroby výrazným medziročným tempom rastú hlavne ceny rafinovaných ropných produktov (o 48 %), chemických výrobkov (o 23 %), kovov a kovových výrobkov (o 18 %) a drevených a papierových výrobkov (o 17 %). Ide práve o tie produkty, ktorých výroba je poznačená nedostatkom surovín na globálnom trhu. "Výrazne drahšie ako vlani sú aj stavebné materiály, a to až o 12,5 %. Práve drahšie stavebné materiály spôsobujú, že opravy a rekonštrukcie bytov či domov nás vychádzajú o dosť drahšie. A samozrejme sa takto zvyšujú aj náklady na výstavbu novostavieb, čo tlačí nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu," vysvetlila analytička.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Rastúce ceny priemyselných výrobcov podľa nej tlačia nahor aj konečné ceny pre spotrebiteľov, čo spôsobuje aj citeľné zvyšovanie spotrebiteľskej inflácie. "Júlová CPI inflácia dosiahla vysoký rast o 3,3 %, čo je najvyššia úroveň od februára 2020, teda ešte z obdobia pred pandémiou," pripomenula.

Výrazný rast cien priemyselných výrobcov očakáva aj v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa naďalej bude podpisovať hlavne nedostatok viacerých surovín a materiálov na globálnom trhu. "Zvyšovať sa bude aj spotrebiteľská inflácia. Za celý tento rok nateraz očakávame priemernú infláciu mierne nad 2 %. Nevylučujeme ale riziko, že bude ešte vyššia, a to hlavne vzhľadom na surovinovú krízu vo svete a rastúce ceny ropy a energií," dodala Glasová.