Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

V prvom štvrťroku zaniklo na Slovensku 956 kapitálových spoločností

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Najhorší mesiac pre akciové spoločnosti bol február, kedy podnikanie ukončilo 16 z celkového počtu 41 zrušených akcioviek.

Bratislava 10. júna (TASR) – Počas prvých troch mesiacov tohto roka zaniklo na slovenskom trhu 956 kapitálových spoločností. Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet, ktorá mapuje ekonomické dáta spoločností, sú tieto čísla však pozitívne. Ide totiž o menší počet, ako v prvom kvartáli minulého roka.

"Paradoxne bol úvod tohto roka z pohľadu zániku podnikov stabilnejší, ako minulé roky. V rovnakom období minulého roka zaniklo o 111 firiem viac ako v súčasnosti, a v prvých troch mesiacoch roka 2019 o 47 viac," konkretizuje dáta analytička spoločnosti Petra Štěpánová.

Domnieva sa, že za číslami je podpora podnikov zo strany vlády, ktorá slúžila ako záchranný balík pomoci pre podniky, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou nového koronavírusu.

V januári tohto roka zaniklo 433 spoločností s ručením obmedzeným, čo tvorilo takmer polovicu zo všetkých zrušených za prvý kvartál (915). Najhorší mesiac pre akciové spoločnosti bol február, kedy podnikanie ukončilo 16 z celkového počtu 41 zrušených akcioviek.