Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Vláda by mala zatepľovanie budov administratívne zjednodušiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Či budú ceny energií pre domácnosti i priemysel nižšie bude podľa energetického portálu závisieť od zrušenia nadmerných dotácií, aj od ochoty znížiť náklady na prevádzku sústav a sietí.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vláda chce vzhľadom na vysokú energetickú spotrebu energie v budovách pokračovať v zlepšovaní energetickej hospodárnosti budov a podporovať ich obnovu. Pri zatepľovaní budov by sa aktuálne programy mali administratívne zjednodušiť. Uviedla to pre TASR šéfredaktorka portálu energia.sk Lenka Ferenčáková v reakcii na Programové vyhlásenie vlády (PVV) SR, ktoré v stredu (13. 4.) schválil vládny kabinet.

Práve náročné byrokratické procesy a množstvo vyžadovaných potvrdení a príloh podľa nej bránia rýchlejšej realizácii zatepľovania budov. "Navyše v súlade s európskou legislatívou budú po roku 2020 všetky nové budovy musieť spĺňať štandardy stavieb s takmer nulovou spotrebou energie. Tie sú v našom prostredí stále skôr raritou," podčiarkla.

To, či budú ceny energií pre domácnosti i priemysel skutočne nižšie, ako sa tvrdí v PVV, bude podľa šéfredaktorky energetického portálu závisieť jednak od zrušenia nadmerných dotácií, ale aj od ochoty znížiť náklady na prevádzku sústav a sietí a v závere aj od vývoja na veľkoobchodných trhoch, ktoré však deklarácie slovenskej vlády neovplyvnia.

Veľký dôraz sa podľa nej v PVV kladie na energetickú bezpečnosť, hlavne pokiaľ ide o dodávky plynu, udržať sa má aj vyvážený energetický mix. "V prípade výroby elektriny v ňom pritom u nás jednoznačne dominuje jadro s podielom 56 %," upozornila Ferenčáková.

V PVV sa podľa jej slov spomína vytváranie podmienok pre nové bloky Mochoviec. "Vzhľadom na urýchlenie procesu dostavby nových blokov Mochoviec (EMO) v poslednom roku, pri ktorej je navyše developér pod tlakom súvisiacim s predajom akcií Enelu skupine EPH, pri ktorom sú jednotlivé fázy odlíšené práve ich sprevádzkovaním, je vysoko pravdepodobné, že sa ich spustením bude môcť súčasná vláda pochváliť," myslí si šéfredaktorka portálu energia.sk.

Menej jasná je podľa nej budúcnosť projektu nového jadrového zdroja, ktorý má stáť podľa odhadov 4 až 6 miliárd eur. Oficiálne sa stále počíta so začiatkom výstavby po roku 2021, pričom vláda mieni analyzovať ďalší postup prípravy tohto projektu.

"V prípade predĺženia životnosti súčasných atómových blokov, spustenia 3. a 4. bloku EMO a po prípadnej výstavbe nového bloku v Bohuniciach, však vyjadrenie o 'vyváženom' energetickom mixe vyznieva dosť protichodne,"
doplnila.

"Pozitívne hodnotím jasne potvrdenú nadchádzajúcu reformu systému podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kogenerácie, ktorá bude pravdepodobne jedným z prvých konkrétnych krokov ministerstva hospodárstva a regulačného úradu. V ostatných rokoch dochádzalo k miernym úpravám tohto mechanizmu, najmä v podobe znižovania výkupných cien pre novopripájané inštalácie, avšak aktuálny systém stále neprimerane zaťažuje účty koncových odberateľov," dodala.