Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Analýza: Na nákup benzínu i potravín treba pre vojnu viac pracovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na natankovanie plnej nádrže (nafty) sme vlani museli stráviť v práci takmer 8 hodín, ale dnes je to až o 3 hodiny dlhšie, priblížila analytička.

Bratislava 29. marca (TASR) - Vojna na Ukrajine ženie nahor ceny benzínu aj potravín. Na ich kúpu treba odpracovať viac času ako vlani. Uviedla to v analýze Jana Glasová, analytička 365.bank.

Pripomenula, že priemerná slovenská domácnosť vynakladá každý mesiac zhruba 17 % svojich celkových výdavkov na potraviny a približne 15 % smeruje na bývanie a energie.

"Ak nepočítame dane, poistenie a splátky pôžičiek, tak sú to práve potraviny a bývanie, na čo vynakladáme najväčšiu časť svojich rodinných rozpočtov. V našom pomyselnom rebríčku nasledujú výdavky na dopravu, kam smeruje zhruba desatina mesačných výdavkov. A práve tieto položky dnes aj najvýraznejšie zdražujú," zdôraznila.

Ceny benzínu sú podľa nej na rekordných hodnotách. "Po prepočítaní na odpracovaný čas sme vlani na plnú nádrž benzínu museli pracovať 9 hodín, dnes to je viac než 11 hodín. Ešte dramatickejší rozdiel je pri naftových motoroch. Na natankovanie plnej nádrže (nafty) sme vlani museli stráviť v práci takmer 8 hodín, ale dnes je to až o 3 hodiny dlhšie," priblížila.

Upozornila, že pod rast inflácie sa podpísali hlavne drahšie potraviny, ktorých tempo rastu sa aj vo februári výrazne zrýchlilo a dosiahlo až 9,6 %. Môžu za to rastúce ceny agrokomodít a energií vo svete a zvyšovanie nákladov na prepravu.

"Očakávame, že ceny potravín budú v najbližších mesiacoch naďalej rásť silným tempom nad 10 %. Vojna na Ukrajine prispieva k zdražovaniu potravín dvoma spôsobmi. Prvým z nich je zdražovanie energií a benzínu, čo sa následne premieta aj do cien potravín," spresnila.

Druhým spôsobom je podľa Glasovej priame zvyšovanie cien obilnín, keďže Ukrajina aj Rusko patria medzi najväčších svetových producentov pšenice a kukurice, ale aj rastlinných olejov. Ceny obilnín aj olejov na svetovom trhu v súčasnosti pre vojnu prudko rastú.

"Môžeme teda očakávať, že ich ceny pôjdu ešte nahor aj v našich obchodoch. Vo februárových cenách, za ktoré máme teraz údaje, nie je totiž ešte zahrnuté zdraženie v dôsledku narušených dodávok surovín z Ukrajiny a Ruska," dodala Glasová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Spresnila, že okrem zeleniny sa medzi potravinami s najvyšším cenovým rastom umiestnili rastlinné oleje, múka a pečivo a aj mliečne výrobky. Rastlinný olej bol vo februári medziročne drahší až o 31 %. "Za klasické biele rožky dnes zaplatíme o takmer 30 % viac ako vlani a pšeničná múka je drahšia o štvrtinu. Chlieb nás vychádza približne o 14 % viac ako pred rokom," doplnila.

"Na kúpu 1 litra rastlinného oleja sme vlani pracovali 14 minút, dnes to je 19 minút. A na kúpu masla sa čas predĺžil z 9 na 12 minút," poznamenala.

Dodala, že pomerne drahou potravinou je mäso. Hovädzie je medziročne drahšie o 10 až 20 %. Napríklad na kúpu 1 kg hovädzieho zadného musíme dnes v práci stráviť 1 hodinu a 18 minút, čo je o 7 minút dlhšie ako vlani. "Viac než desatinu si dnes priplácame aj pri kúpe kuracieho mäsa," priblížila.

"Ušetriť dokážeme jedine pri bravčovom mäse, ktoré je lacnejšie ako pred rokom, a to o 3 až 6 %. Okrem bravčového mäsa sú oproti vlaňajšku lacnejšie ešte jablká, a to asi o 6 %. Ostatné sledované potraviny nás vychádzajú viac ako vlani," uzavrela.