Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Analýza: Zastavenie výroby v automobilkách môže spôsobiť recesiu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Volkswagen je najväčším zamestnávateľom na Slovensku. Vo VW sa autá vyrábajú a distribuujú do 148 krajín sveta.

Bratislava 17. marca (TASR) - Automobilka Volkswagen Slovakia dočasne zastavuje výrobu. Bude sa to týkať všetkých troch jej závodov na Slovensku a takmer 15.000 zamestnancov. Podobný krok oznámila aj PSA Trnava s počtom pracovných pozícií 4500. Závažné dosahy to bude mať na celú slovenskú ekonomiku, možným dôsledkom je recesia.

Volkswagen je najväčším zamestnávateľom na Slovensku. Vo VW sa autá vyrábajú a distribuujú do 148 krajín sveta. Jeho nútená odstávka bude stáť nielen automobilku, ale aj slovenskú ekonomiku veľa peňazí.

"Každý deň odstávky bude mať nielen ekonomické, ale aj sociálne dopady. Pri variante dvojtýždennej odstávky možno odhadovať negatívny dopad na priemyselnú produkciu rádovo v desiatkach miliónov eur. Nemyslím si však, že rozhodnutie koncernu Volkswagen bude v platnosti iba na dva týždne. Pri negatívnom variante môže byť výroba prerušená až na niekoľko mesiacov," myslí si analytik Saxo Bank Martin Sklenář.

Negatívny dopad na ekonomiku bude v takom prípade výrazný. Pre tento rok sa pôvodne predikoval rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,2 %. Ak by došlo k odstaveniu výroby všetkých štyroch výrobcov automobilov na Slovensku, mohlo by to znamenať pokles o 0,5 až 1 %, v závislosti od trvania ekonomickej stagnácie.

K automobilkám sa pravdepodobne pridajú aj firmy z ostatných sektorov, upozorňuje analytik. Ak by nastala reťazová reakcia, vyvolalo by to ekonomickú recesiu a nasledoval by scenár v podobe obrovského nárastu nezamestnanosti, čo by pre Slovensko mohlo mať zásadný vplyv nie len ekonomicky, ale aj celospoločensky.