Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Angela Merkelová podporila nákup eurobondov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka znova zdôraznila, že Nemecko chce, aby sa Grécko udržalo v eurozóne a je pripravené pomôcť mu. Ale kancelárka pritom neponúkla Aténam žiadne úľavy.

Berlín 17. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyslala jeden z najjasnejších signálov o svojej podpore nákupu dlhopisov štátov eurozóny Európskou centrálnou bankou (ECB). Zároveň ale upozornila na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje neobmedzené tlačenie nových peňazí.

Merkelová na tlačovej konferencii skonštatovala, že z pohľadu Nemecka je udržanie stabilnej hodnoty eura ospravedlnením pre nedávne rozhodnutie ECB o obnovení nákupu eurobondov. No Berlín dal zároveň jasne najavo, že európske zmluvy stanovili určité hranice, v rámci ktorých ECB nemôže priamo financovať štáty eurozóny. Varovala tiež pred inflačným rizikom, ktoré predstavuje tlačenie nových peňazí.

Prezident ECB Mario Draghi spolu s oznámením o nákupe dlhopisov upozornil, že banka za túto pomoc bude požadovať dodržiavanie prísnych podmienok.

"Mario Draghi jasne povedal, že tento program je súčasťou menovej politiky," vyhlásila Merkelová, podľa ktorej je však dôležité, že Draghi zároveň požaduje zavádzanie reforiem na konsolidáciu verejných financií, pretože štáty, ktoré o pomoc požiadajú, nesmú poľaviť v reformách.

Pripomenula, že úlohou európskych politikov nie je rozhodovať o tom, koľko má ECB investovať do nákupu dlhopisov, to je doménou banky.

Zdôraznila tiež, že príspevok Nemecka do trvalého Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) vo výške 190 miliárd eur nie je spojený s programom nákupu dlhopisov. Vyvrátila tak nedávne vyhlásenie jedného z poslancov vládnej koalície, podľa ktorého sú do tejto sumy zarátané aj financie, ktoré ECB použije na nákup eurobondov.

Okrem toho Merkelová znova zdôraznila, že Nemecko chce, aby sa Grécko udržalo v eurozóne a je pripravené pomôcť mu. Ale kancelárka pritom neponúkla Aténam žiadne úľavy. Naopak potvrdila, že Grécko musí uskutočniť reformy, ktoré sľúbilo veriteľom a je dôležité, aby dodržalo tieto záväzky, aj keď ide o veľmi nepopulárne kroky.