Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A.P. Moller-Maersk sa vo 4. kvartáli nečakane prepadol do straty

Ilustračná snímka. Foto: 4.bp.blogspot.com

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, pritom očakávali, že konglomerát bude mať čistý zisk 343 miliónov USD.

Kodaň 20. februára (TASR) - Dánsky lodiarsky a ropný konglomerát A.P. Moller-Maersk sa vo 4. kvartáli 2019 nečakane prepadol do straty. Dôvodom boli slabšie príjmy. Varoval tiež pred slabým začiatok roka a limitovanými vyhliadkami pre epidémiu koronavírusu.

Maersk, ktorý je najväčším prepravcom lodných kontajnerov na svete, zaznamenal v uplynulom štvrťroku čistú stratu 72 miliónov USD (66,67 milióna eur) po zisku 46 miliónov USD vo 4. kvartáli predchádzajúceho roka 2018. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, pritom očakávali, že konglomerát bude mať čistý zisk 343 miliónov USD.

A.P. Moller-Maersk uviedol, že na jeho finančné výsledky mala významný vplyv implementácia účtovného štandardu IFRS 16. Údaje za rok 2019 tak nie sú porovnateľné s predminulým rokom.

Dánsky konglomerát, ktorý sa považuje za barometer svetového obchodu, zaznamenal v období október-december 2019 pokles tržieb o 5,6 % na 9,67 miliardy USD. Zaostal tak za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby vo výške 9,94 miliardy USD, pretože jeho prepravná jednotka znížila kapacitu, aby sa prispôsobila trhovým podmienkam.

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za 4. štvrťrok pritom mierne stúpol na 1,46 miliardy USD z predvlaňajších 1,45 miliardy USD, ale zaostal za prognózou na úrovni 1,53 miliardy USD. EBITDA za celý rok 2019 dosiahol 5,71 miliardy USD, čím spoločnosť splnila svoj cieľ, ktorým bol zisk v pásme 5,4 až 5,8 miliardy USD.

Hlavná prepravná jednotka spoločnosti zaznamenala pokles tržieb, keďže objemu prepravy sa znížil o 1,8 %, zatiaľ čo sadzby za dopravu klesli o 0,4 %.

Maersk uviedol, že pokračuje v redukcii nákladov. Aj nižšie ceny pohonných hmôt mu pomohli eliminovať niektoré slabiny. Dodal, že výhľad a usmernenia pre rok 2020 sú predmetom značných neistôt v súvislosti s epidémiou koronavírusu v Číne. "Keďže továrne v Číne sú v dôsledku COVID-19 zatvorené, očakávame slabý začiatok roka," uviedla spoločnosť.

(1 EUR = 1,0800 USD)