Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Aplikácia TrashOut sa zo Slovenska dostala aj na Hawai či do Malajzie

Nelegálne skládky zbytkov stavebných materiálov a komunálnych odpadov sa objavili po zídení snehu pri mnohých cestách a priľahlých komunikáciách. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Aplikáciu TrashOut môžu využívať majitelia inteligentných telefónov, ktorí používajú IPhone, Android alebo Windows Phone.

Bratislava 23. januára (TASR) - Slovenská mobilná aplikácia TrashOut, ktorá umožňuje prostredníctvom inteligentných mobilných telefónov upozorniť úrady na nelegálne skládky odpadu, si získala uplatnenie už v 22 krajinách sveta na piatich kontinentoch.

So slovenským tímom TrashOut začali spolupracovať občianske hnutia, ktoré organizujú čistenie nelegálnych skládok, medzi nimi aj celosvetovo pôsobiace organizácie Clean up the World a Let's Do It.

"Od spustenia aplikácie na Slovensku na jar 2012 sme za necelý rok dokázali jednoduchým a efektívnym spôsobom upozorniť na viac ako 2000 nelegálnych skládok odpadu," uviedol pre TASR autor projektu Jozef Vodička. "Z týchto skládok sa už 130 podarilo vyčistiť, číslo pritom neustále rastie," dodal.

Aplikácia upozornila na skládku aj v takých krajinách, ako sú napríklad Portugalsko, Fínsko, Malajzia i USA, kde zaznamenali nahlásenie ilegálnej skládky aj na Hawaii. "Najviac podaní v USA je na východnom pobreží, kde jeden z aktivistov upozornil úrady až na 300 nelegálnych skládok," prezradil Vodička.

Slovenský projekt upútal aj organizácie a občianske hnutia, ktoré sa venujú organizovaniu ekologických a environmentálnych aktivít. "Začali sme spolupracovať napríklad s celosvetovou organizáciou Clean up the World a pôvodne estónskym združením Let's Do It!, ktoré sa aktivizuje v 96 krajinách sveta," informoval Vodička. Autori slovenskej aplikácie sa počas prvého februárového víkendu zúčastnia aj na medzinárodnej konferencii Let's Do It, ktorá sa koná v prvý februárový víkend v Talline.

TrashOut
Foto:
V blízkom čase chce tím TrashOut v rámci vývoja aplikácie zaviesť nové funkcionality, ktoré autora nahlásenia budú automaticky informovať o stave riešenia nahlásenej nelegálnej skládky.

Aplikáciu TrashOut môžu využívať majitelia inteligentných telefónov, ktorí používajú IPhone, Android alebo Windows Phone.

Mobilnú aplikáciu TrashOut ako súčasť Envirošpióna Ministerstva životného prostredia SR zaviedol predchádzajúci minister József Nagy (Most-Híd) pri otvorení akcie Vyčistime si Slovensko 6. marca 2012.