Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Apple plánuje zvýšiť produkciu iPhonov o 10 %, problémom je vírus

Ilustračná snímka. Foto: Facebook iPhone X

Cena akcií Apple vzrástla vlani zhruba o 86 % a vysoko prekonala 29-percentný rast v rámci širšieho indexu newyorskej burzy S&P 500.

Cupertino 28. januára (TASR) - Americká spoločnosť Apple plánuje zvýšiť produkciu iPhonov v 1. polroku tohto roka zhruba o desatinu. Jej plány však môže zhatiť nový koronavírus, ktorý sa šíri v Číne. Uviedol to v utorok Nikkei Asian Review.

Apple plánuje vyrobiť v 1. polroku 80 miliónov iPhonov, uviedol Nikkei Asian Review s odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánmi spoločnosti. To je približne o 10 % viac. Viaceré výrobné centrá sú však v Číne, ktorá zápasí so šírením nového koronavírusu, čo zasahuje aj do produkcie.

Čínska vláda v úsilí dostať situáciu pod kontrolu predĺžila oslavy lunárneho Nového roka o tri dni do 2. februára a s tým aj odstávku výroby v mnohých firmách. Mesto Šanghaj nariadilo odstávku vo firmách, až na verejnoprospešné podniky, do 9. februára.

Cena akcií Apple vzrástla vlani zhruba o 86 % a vysoko prekonala 29-percentný rast v rámci širšieho indexu newyorskej burzy S&P 500. V pondelok (27. 1.) však akcie uzatvorili poklesom o takmer 3 %.

Apple plánuje zverejniť výsledky za 1. kvartál 2019/2020 v utorok po uzatvorení trhov.