Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

APZ naďalej požaduje zmrazenie minimálnej mzdy na súčasnej úrovni

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na Slovensku však výška minimálnej mzdy ovplyvňuje výšku odmeny aj tým, ktorí už dnes zarábajú nadpriemerne.

Bratislava 16. júla (TASR) - Asociácia priemyselných zväzov (APZ) vníma návrh rezortu práce zvýšiť minimálnu mzdu od budúceho roka na 620 eur za negatívny. Stále požaduje jej zmrazenie na súčasnej úrovni 580 eur.

"Minimálna mzda by mala byť v prvom rade nástrojom na zvyšovanie životnej úrovne nízkopríjmových skupín, uvažovať by sme preto mali o zvýšení ich čistého príjmu," uviedla v stanovisku pre médiá APZ.

Na Slovensku však výška minimálnej mzdy ovplyvňuje výšku odmeny aj tým, ktorí už dnes zarábajú nadpriemerne. Dôvodom je jej napojenie na ďalšie zložky mzdy. "Zvyšovanie preto považujeme vzhľadom na rozsah ekonomickej krízy za riskantné. Firmám to zvýši ročné náklady o desiatky miliónov eur. Mnohé, i silné firmy, v súčasnosti vyrábajú na menej než 50 %. Dôvodom je absencia nových projektov, nie sú zákazky, žijú v neistote," upozorňuje generálny APZ Andrej Lasz s tým, že nezamestnanosť môže ku koncu roka atakovať hranicu až 20 %.

V prípade návrhu ministerstva týkajúceho sa štartovacej minimálnej mzdy APZ uviedla, že ak má ísť o nástroj, ktorý podporí dlhodobo nezamestnaných v uplatnení sa na trhu prácu, môže ísť o dobrý krok. "Zvýši sa šanca, že im zamestnávateľ dá príležitosť, kým získajú späť svoje pracovné návyky a prinesú firme požadovanú produktivitu," dodala APZ.

Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR tzv. štartovacia minimálna mzda je do budúcnosti dobrý nápad, avšak si myslí, že v súčasnej situácii nie je uplatniteľná z dôvodu krízy a zamestnávatelia majú problém udržať zamestnanosť.

„Je to nástroj, ktorý vzhľadom na aktuálnu situáciu nie je dostatočne motivujúcim ani pre zamestnávateľa a otázne je, či je motivujúci pre samotného zamestnanca," uviedla hovorkyňa AZZZ SR Miriam Filová.

Podľa AZZZ SR je nutné, aby sa minimálna mzda každý rok prehodnocovala a nebola automaticky zdvíhaná na základe tzv. automatu. „Preto vítame, že týmto návrhom by sa tzv. automat na prechodné obdobie zrušil. Pre budúcnosť by sme privítali, ak by bol súčasný mechanizmus zo zákona vypustený a nahradený iným vhodnejším mechanizmom," doplnil Filová.

Minimálna hodinová mzda ovplyvňuje aj výšku príplatkov za prácu v noci, cez víkend, cez sviatok, za nadčasovú prácu, či za sťažený výkon práce. „Mrzí nás, že sa táto téma neotvorila, nakoľko dlhodobo upozorňujeme, že naviazanie príplatkov na minimálnu mzdu spôsobuje zamestnávateľom výrazné problémy a bolo by dobré tieto veličiny od seba odpojiť," dodala Filová.