Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

APZD: Podnikatelia potrebujú dlhší kurzarbeit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kurzarbeit rieši aj možné dôsledky pandémie, teraz však podľa podnikateľov najmä nedostatok materiálov alebo surovín, či komplikácie s ich doručením.

Bratislava 23. júna (TASR) – Polročná štátna podpora pre firmy, ktoré svojim pracovníkov nevedia z dôvodu vonkajších vplyvov zadávať prácu a hrozilo by im prepustenie (trvalý kurzarbeit), platí od začiatku marca. Podnikatelia však už teraz vidia potrebu jeho predĺženia, uviedla vo štvrtok Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD). Dôvodom podľa APZD je, že vo svete pretrvávajú situácie, ktoré negatívne ovplyvňujú výrobu a fungovanie firiem.

Túto podporu dostanú podniky ako kompenzáciu pre zamestnancov, ak je mimoriadna situácia, výnimočný alebo núdzový stav. Kurzarbeit rieši aj možné dôsledky pandémie, teraz však podľa podnikateľov najmä nedostatok materiálov alebo surovín, či komplikácie s ich doručením. Predovšetkým z Ázie, kde sa pre opätovný nárast ochorenia COVID-19 i vojnový konflikt na Ukrajine spomalili logistické kanály.

"Dôležité je vysvetliť, že teraz nemôžu priemyselné podniky najmä pre nedostatok súčiastok vyrábať, ale objednávky na výrobky majú na niekoľko rokov dopredu. Práve preto je nevyhnutné, aby si s pomocou kurzarbeitu udržali zamestnancov," uviedol generálny sekretár APZD Andrej Lasz.

Prechod z pôvodnej podpory Prvá pomoc++ na kurzarbeit sa podľa APZD na Slovensku celkovo darí. "Vítame ústretovosť ministerstva práce a ústredia, ktoré upozorňuje firmy na nedostatky, zastavuje konania, aby stihli lehoty a doplnili si dôležité podklady," uviedol Lasz. Asociácia poskytuje svojim členom konzultácie a poradenstvo. Zamestnávateľ totiž musí v žiadosti o kurzarbeit preukázať existenciu vonkajšieho faktora a aj súvislosť, prečo nemôže pre to prideľovať prácu zamestnancom.