Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ArcelorMittal bude prepúšťať, nepomohla ani výzva komisára EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Belgicku tak príde o prácu viac než 1000 ľudí.

Brusel 12. februára (TASR) - Predstaviteľ oceliarskeho gigantu ArcelorMittal odmietol akúkoľvek zmenu plánov spoločnosti prepustiť v Belgicku viac než 1000 ľudí, a to aj napriek výzve komisára Európskej únie, aby so zatváraním závodov spoločnosť ešte počkala. Informovala o tom agentúra DPA.

"Momentálne nie je vhodné tieto plány meniť," povedal výkonný viceprezident ArcelorMittal Robrecht Himpe po dnešnej schôdzke predstaviteľov oceliarskeho priemyslu s ministrami z 13 krajín Európskej únie, zástupcami EK a odborov. Najväčšia oceliarska spoločnosť na svete, na čele ktorej stojí indický magnát Lakšmi Mittal, oznámila koncom januára, že v belgickom meste Liége zatvorí sedem z 12 prevádzok po tom, ako dopyt po oceli v Európe klesol len za minulý rok o 8 až 9 %.

Koncern dodal, že za prvých deväť mesiacov minulého roka vyprodukovala belgická oceliareň prevádzkovú stratu 200 miliónov eur, pričom firma nepredpokladá do budúcnosti zlepšenie situácie. Výsledkom zatvorenia prevádzok bude prepustenie zhruba 1300 zamestnancov.

Na dnešnom stretnutí komisár EÚ pre priemysel Antonio Tajani verejne vyzval vedenie spoločnosti ArcelorMittal, aby svoje rozhodnutie o zatváraní prevádzok v Európe odložila do doby, dokiaľ Európska komisia neprijme akčný plán na podporu oceliarskeho priemyslu. Plán by Európska komisia chcela pripraviť do júna. To však Himpe odmietol s tým, že firme zväzujú ruky aj "veľmi striktné" belgické zákony.

Pochopenia sa však spoločnosť nedočkala. Francúzsky minister priemyslu Arnaud Montebourgh ArcelorMittal ostro skritizoval a jeho politiku označil za krátkozrakú. Ako dodal, zatváranie prevádzok a prepúšťanie v čase krízy povedie k tomu, že po oživení ekonomiky bude musieť Európa dovážať viac ocele z iných oblastí. Kritika sa zniesla aj od zástupcov ďalších štátov, ktorých sa prepúšťanie dotklo, ako aj od odborov, ktoré poukazujú na to, že ArcelorMittal sa orientuje výhradne na čo najrýchlejší zisk, kvôli čomu neváhal od roku 2007 prepustiť už okolo 35.000 ľudí.