Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SR vydá desaťročné štátne dlhopisy v hodnote dve miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kniha objednávok zaznamenala silný záujem zo strany investorov, keď celkové objednávky od viac ako 147 investorov presiahli sumu 7,7 miliardy eur.

Bratislava 1. júna (TASR) - Slovensko sa druhýkrát v tomto roku vrátilo na medzinárodný kapitálový trh s novou emisiou desaťročných dlhopisov. Tentoraz v hodnote dve miliardy eur a s výnosom do splatnosti na úrovni 3,722 %. Vo štvrtok o tom informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

Kniha objednávok zaznamenala silný záujem zo strany investorov, keď celkové objednávky od viac ako 147 investorov presiahli sumu 7,7 miliardy eur. To umožnilo stanoviť kupón na úrovni 3.625 % p. a. a emisnú cenu 99.202 %. Vedúcimi manažérmi tejto transakcie boli Citi, ČSOB (KBC Group), HSBC a Tatra banka (Raiffeisen Bank International Group).

Z predanej celkovej hodnoty 55 % investorov boli banky a finančné inštitúcie, 19 % správcovské spoločnosti, 9 % centrálne banky či vládne inštitúcie, 12 % poisťovne a penzijné fondy a zvyšných 5 % hedžové fondy.

Z regionálneho hľadiska ich tvorili krajiny strednej a východnej Európy 17 %, Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko spolu 22 %, Benelux 18 %, Francúzsko 7 %, Nórsko a severské krajiny 10 %, Spojené kráľovstvo 13 %, krajiny južnej Európy 12 % a ostatné krajiny 1 %.